Begrippenlijst

Komt u er even niet meer uit? Hieronder vindt u alle betekenissen van de veelgebruikte termen.

Ga direct naar: A | B | C | D | E | F | H | M | N | O | P | R | S | T | V | W

A

AC Adapter

Een adapter welke wordt gebruikt om uw elektrische sigaret op te laden via een wandstopcontact. Bij het opladen van elektrische sigaretten wordt meestal gebruik gemaakt van een (Micro) USB kabel welke middels een AC adapter met het stopcontact verbonden kan worden.

Additieven

Je zou een additief ook een 'geconcentreerde smaakstof' kunnen noemen. Een additief voeg je toe om een e-liquid bijvoorbeeld veel zoeter of frisser te laten proeven. Het gewenste resultaat behaalt u doorgaans door slechts een aantal druppels toe te voegen aan uw e-liquid.

AIO

Dit staat voor All-in-One. Elektrische sigaretten van dit type hebben een ingebouwde clearomizer en meestal geen instelmogelijkheden.

Airflow Control

Met de airflow control kunt u de luchttoevoer van uw elektrische sigaret instellen. Wanneer er meer lucht mee komt tijdens het nemen van een trekje, koelt de damp af en kunt u dieper inhaleren. Bij een airflow die wat dichter staat, is de damp wat geconcentreerder. Let er op dat u de airflow nooit volledig dicht zet. De coil warmt dan op, maar de energie kan nergens heen. De coil kan dat verbranden.

Aroma

Aroma's zijn smaakstoffen om zelf e-liquids te maken. Door deze aroma's te combineren met een base onstaat de e-liquid die u kunt gebruiken in uw e-sigaret.

Atomizer

Het verwarmingselementje in een elektrische sigaret welke er voor zorgt dat de e-liquid omgezet wordt in damp. Een atomizer bestaat uit een stukje katoen of een andere stof waar een gloeidraad omheen gewikkeld is. Wanneer de spanning van de batterij naar de gloeispiraal gaat, zal de gloeispiraal heet worden en de geobserbeerde e-liquid verdampen. Dit is de damp die u vervolgens inhaleert.

Atomizer Base

Onderdeel van een elektrische sigaret waar de atomizer geplaatst dient te worden. De atomizer wordt aan de atomizerbase geschroefd of op een andere manier in de base geplaatst.

B

Base

Dit is een bestandsdeel om zelf e-liquid mee te maken. Een base is verkrijgbaar in verschillende PG/VG verhoudingen.

Batterijcapaciteit

Dit geeft aan hoeveel capaciteit een batterij bevat. Hoe meer capaciteit een batterij heeft, des te langer u ermee kunt dampen voordat deze opgeladen dient te worden.

BCC

Bottom Coil Changeable. Een coil waarbij de gloeidraad onder in de clearomizer is geplaatst.

Box mod

Een box mod is een geavanceerde e-sigaret in de vorm van een blok/doosje (box). Mod staat voor modified. Dat betekent dat het apparaat instelmogelijkheden heeft. De instellingen zijn dus modificeerbaar.

Bypass

De Bypass modus betekent dat de spanning van de batterij direct naar de coil wordt gestuurd. Hierbij is het belangrijk dat u hier verstand van heeft omdat een te lage spanning soms problemen kan opleveren.

C

CCW/CCV

De custom curve instellingen bieden u de mogelijkheid om het wattage of het voltage over een verloop van een aantal seconden in te stellen. Ofwel, stel dat een trekje vijf seconden duurt, dan geeft de mod u de mogelijkheid om voor bijvoorbeeld iedere seconde het wattage of voltage afzonderlijk in te stellen.

CFBP - Customizable Firing Button Profile

Met CFBP modus is het mogelijk om de mod in te stellen als het gaat om de ramp-up curves. Dit houdt in dat u bijvoorbeeld zelf kunt bepalen wanneer tijdens het dampen het vermogen het hoogst is of de smaak het meest intens.

Coil

Werkt volgens hetzelfde principe als een atomizer. Een gloeidraad wordt op een spoel gedraaid en zorgt er door verwarming voor dat de e-liquid in een elektrische sigaret wordt omgezet tot damp. Bij een coil is het gloeidraadje vaak niet te zien.

Clapton

Wanneer een coil clapton is gedraaid, heeft deze niet één, maar twee gloeidraden die om elkaar heen zijn gewikkeld. Hierdoor is het verdampingsoppervlak groter.

Clearomizer

Het onderdeel van de elektrische sigaret waar de e-liquid ingaat. In dit tankje bevindt zich ook de coil unit of atomizer. Aan de onderkant zit vaak een schroefdraad en aan de bovenkant een afneembaar mondstuk.

Cartomizer

Een cartomizer is een vooraf met e-liquid gevulde clearomizer. Vaak wordt een cartomizer gebruikt voor kleinere elektrische sigaretten of wegwerp sigaretten.

Cartridge

De cartridge wordt vaak op of in de atomizer (base) gedraaid nadat deze is gevuld met vloeistof voor elektrische sigaretten.

D

Dampen

Zo wordt het gebruiken van een elektrische sigaret genoemd. Met dampen wordt bedoeld het inhaleren van de damp die wordt geproduceerd door de elektrische sigaret.

DIY

Afkorting voor 'Do It Yourself'. Ervaren dampers maken bijvoorbeeld zelf hun coils.

Drip Tip

Hiermee wordt het mondstukje bedoeld. Vaak is het mondstukje afneembaar en in verschillende kleuren, vormen en materialen verkrijgbaar.

Dry Hit / Dry Burn

Zo wordt de brandende smaak genoemd die u kan ervaren als uw coil unit versleten is of als het katoen in de coil niet voldoende e-liquid heeft geabsorbeerd.

Dual Coil

Dit betekent dat een coil in plaats van 1 gloeidraden bevat in plaats van 2.

E

E-Liquid

Dit is de engelse benaming voor de vloeistof voor elektrische sigaretten, ookwel e-juice of e-vloeistof genoemd. E-liquid bestaat voornamelijk uit een mix van propyleen glycol, plantaardige glycerine, smaakstoffen en optioneel nicotine.

eGo

eGo is een type aansluiting voor batterijen en clearomizers. Wanneer een batterij en een clearomizer beide deze aansluiting hebben, kunnen ze met elkaar worden gebruikt.

F

Firmware

Dit staat voor de software die in geavanceerde MOD’s zit. Bij meerdere e-sigaretten is de firmware ook te upgraden.

H

Hees of Gier

Het prikkelige gevoel dat u in uw keel ervaart wanneer u gebruik maakt van een elektrische sigaret.

M

mAh

mAh staat voor milliampère-uur. Dit getal drukt uit hoe lang de batterij een bepaalde stroom kan geven.

Memory Mode (M1, M2, M3)

De memory mode is een modus die te maken heeft met de TCR-modus. Memory mode betreft een soort geheugenslots die specifieke handmatige instellingen voor bepaalde coil materialen kunnen onthouden. Zo kan de memory mode bijvoorbeeld onthouden welke instelling u gebruikte voor uw RDA of voor coils die gemaakt zijn van materialen waarvan er geen standaard instellingen in uw elektrische sigaret zijn.

N

Nano

In het geval van een elektrische sigaret staat ‘nano’ voor een elektrische sigaret welke bijna dezelfde afmetingen heeft als een normale sigaret.

O

OLED

OLED staat voor Organic LED. OLED is een technologie die er voor zorgt dat informatie in een hoge resolutie en goede kwaliteit weergegeven wordt digitale schermpjes.

P

Pass-through techniek

De techniek in de batterij die er voor zorgt dat de elektrische sigaret tijdens het opladen gewoon gebruikt kan worden.

PG

Staat voor propyleen glycol. Propyleen glycol is een van de bestanddelen van e-liquid. Het brengt de aroma’s van de smaak over en genereert de damp die u inhaleert.

PCC

PCC staat voor Portable Charging Case. Een PCC is een externe batterijoplader voor onderweg. De PCC is te vergelijken met een powerbank en dient u vooraf op te laden via netstroom.

R

RA / RBA

Staat voor Rebuildable Atomizer. Bij een rebuildable atomizer dient de gebruiker zelf de gloeidraad en het wick te bouwen.

RTC - Real Time Clock

Als u deze modus hebt ingeschakeld, wordt de huidige tijd op het display van de mod weergegeven.

S

Sub-ohm

Sub-ohmen betekent dat de weerstand van de coil die u gebruikt lager is dan 1,0 ohm.

T

TCR - Temperature Coefficiënt of Resistance

De makkelijkste manier om TCR uit te leggen is dat met deze instelling verschillende coil materialen, verschillende temperaturen aankunnen op verschillende weerstanden. De afkorting TCR staat voor temperature coëfficiënt of resistance en is eigenlijk niets anders dan een getal dat beschrijft hoe de weerstand van de coil van een specifiek materiaal verandert naarmate de temperatuur van deze coil verandert.

Temperature Control (TC)

Met Temperature Control dampen kan zelf de gewenste temperatuur van de coil worden ingesteld. Temperature Control dampen werkt uitsluitend met coils welke gemaakt zijn van Nikkel en Titanium. De reden hiervan is dat de verandering van de weerstanden van deze metalen bij het verhitten voorspelbaar zijn.

Throat hit

Engelse benaming van gier/hees. De prikkel op uw keel zoals bij een normale sigaret.

Top-fill

Wanneer een clearomizer over een top-fill systeem beschikt, dient deze via de bovenkant gevuld te worden.

V

Vape / Vaping / Vaper

‘Vaping’ is de Engelse benaming voor ‘dampen’. Degene die de elektrische sigaret gebruikt wordt de ‘vaper’ genoemd en als u aan het dampen bent, bent u ook wel aan het ‘vapen’.

Variable Voltage (VV) / Variabel Wattage (VW)

Dit betekent dat u het voltage / wattage zelf kunt instellen. Hiermee kunt u bepalen hoe kracht de batterij afgeeft aan de coil.

VG

Staat voor Vegetable Glycerin, wat plantaardige glycerine betekent. Plantaardige glycerine is een bestanddeel wat wordt gebruikt in e-liquids. Het zorgt ervoor dat de smaakaroma’s overgebracht worden en genereert de damp die u inhaleert.

W

Wegwerp Sigaret

Elektrische sigaret waarvan de batterij niet kan worden opgeladen en die u niet bij kunt vullen met e-liquid. Wanneer deze e-sigaret leeg of op is, dient u deze weg te gooien.

Wick

Het stukje katoen of stof wat verwerkt zit in een coil unit of atomizer. Dit stukje stof absorbeert de e-liquid, zodat deze omgezet kan worden in damp zodra deze wordt verwarmd.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee