Temperature Control Dampen

Temperature Control is een functie op de elektrische sigaret, waarbij de maximum temperatuur van de coil kan worden ingesteld. Wanneer u gebruik maakt van deze functie, kan de coil nooit warmer worden dan de ingestelde temperatuur. Zo kan een dry hit worden voorkomen.

WAT IS TEMPERATURE CONTROL?

Met Temperature Control dampen kunt u zelf de gewenste temperatuur van de coil unit instellen. Temperature Control dampen werkt uitsluitend met coils welke gemaakt zijn van Nikkel, Roestvrijstaal en Titanium. De reden hiervoor is dat de verandering van de weerstanden van deze metalen bij het verhitten voorspelbaar zijn. Hierdoor kan het apparaat tijdens het dampen exact berekenen hoeveel spanning er moet worden afgegeven naar de coil unit om op de ingestelde temperatuur te dampen. Welke temperatuur voor het gewenste resultaat zorgt, zal voor iedereen verschillend zijn. Dit is een kwestie van smaak en afhankelijk van het type e-liquid.

HOE WERKT TEMPERATURE CONTROL?

Als damper bent u waarschijnlijk al bekend met de weerstand van de coil die in de clearomizer zit. Kanthal, een metaal waar veel coils van zijn gemaakt, heeft de eigenschap om dezelfde weerstand te houden onafhankelijk van de temperatuur van de coil. Dit in tegenstelling tot de eerder genoemde metalen welke wel geschikt zijn voor TC. Omdat de weerstand van Kanthal coils niet verandert, geeft het apparaat onnodig veel wattage af wat zorgt voor een hogere temperatuur dan dat er nodig is.

Wanneer u coils van Nikkel, Roestvrijstaal of Titanium gebruikt in combinatie met de Temperature Control, is dit niet het geval. Daarbij kan de juiste temperatuur worden ingesteld, zodat er niet op een te hoge temperatuur wordt gedampt. Elk moment dat er een trekje wordt genomen zal de damp consistent zijn, van het begin tot het eind. Het dampen met Temperature Control is niet speciaal voor het creëren van grotere dampwolken, maar is van invloed op de smaak, de temperatuur van de damp en voorkomt een te hete coil unit. Bij verschillende apparaten is het mogelijk om in combinatie met Temperature Control tevens het wattage in te stellen. De wattage stand heeft in dit geval enkel invloed op de snelheid waarop de temperatuur wordt bereikt. Bij een laag wattage stand zal de temperatuur langzamer oplopen tot de maximaal ingestelde temperatuur.

WAAROM MET TEMPERATURE CONTROL DAMPEN?

Een aantal punten waarop de Temperature Control modus van invloed is:

 • De smaak en damp zijn constant met Temperature Control

Als u zonder Temperature Control dampt, dan komt het u wellicht bekend voor dat de damp in het begin van een trekje kouder en minder intens is dan na een aantal trekjes. Dit komt omdat de coil nog op de juiste temperatuur moet komen om optimaal te kunnen presteren. Met Temperature Control zal, door de software die deze apparaten bevatten, de juiste temperatuur vrijwel direct bereikt worden.

 • Temperature Control voorkomt dry-hits

Het is elke damper wel eens overkomen. Het e-liquid niveau is laag, maar je neemt toch nog een trekje. Met de vieze smaak als gevolg. Zoals bij het vorig punt aangegeven zal de ingestelde temperatuur vrijwel direct bereikt worden. Zodra de clearomizer of dripper weinig e-liquid bevat, zal de ingestelde temperatuur veel sneller bereikt worden omdat normaal gesproken de e-liquid die rondom de coil zit verkoelend werkt.

Als de e-liquid zich dus niet rondom de coil bevindt blijft die verkoeling achterwege en is de tijd dat de ingestelde temperatuur bereikt wordt korter. Hieruit kan het apparaat afleiden dat dit kan komen door een laag e-liquid niveau. De meeste apparaten zullen op dat moment een melding geven, geen spanning afgeven of u merkt dat er minder e-liquid wordt verdampt. Deze melding kan overigens ook worden afgegeven als er veelvuldig achtereenvolgens wordt gedampt. Hierdoor behoudt de coil immers ook een hoge temperatuur, waardoor de maximale temperatuur sneller wordt bereikt.

 • Temperature Control is van invloed op de smaak en temperatuur van de damp

Dit punt staat in verband met de eerste reden om met Temperature Control te dampen. Doordat de eerste seconde tot en met de laatste seconde van een trekje de temperatuur hetzelfde is, heeft de damp een consistente smaak.

Bijvoorbeeld: Als u een trekje neemt van een apparaat zonder TC dan is de hoeveelheid damp die wordt afgegeven in het begin minder dan na een aantal seconden. Een trekje van vijf seconden zonder Temperature Control zal hierdoor minder consistente damp en smaak afgeven dan een trekje van vijf seconde met Temperature Control waar elk moment dezelfde hoeveelheid damp wordt afgegeven.

 • Met Temperature Control is uw batterij zuiniger

Doordat Temperature Control alleen het vermogen gebruikt om de coil op de juiste temperatuur te krijgen, wordt er geen overbodig vermogen verbruikt. Hierdoor verbruikt een Temperature Control apparaat gemiddeld minder vermogen vergeleken met bijvoorbeeld een Variabel Voltage batterij.

DE JUISTE TEMPERATUUR BEPALEN

Er zijn Temperature Control apparaten waarbij automatisch de maximale temperatuur wordt berekend en apparaten waarbij dit handmatig kan worden ingesteld. Hieronder leggen we uit hoe dit in beide gevallen werkt:

Automatische maximale temperatuur: Bij de apparaten die zelf de maximale temperatuur bepalen, kunt u zelf geen maximale temperatuur instellen. Het apparaat berekent zelf welke temperatuur nodig is bij de weerstand van de coil om deze coil optimaal te benutten. Na een tijdje gedampt te hebben met eenzelfde coil, zal de weerstand stijgen. Hierna berekent de software welke temperatuur hierbij moet worden afgegeven.

Bijvoorbeeld: De elektrische sigaret of MOD weet dat als de sub ohm coil in het begin 0.20Ω was en nu 0.40Ω is, de temperatuur zal moeten stijgen met bijvoorbeeld 50°C om een optimale damp te produceren.

Handmatig de maximale temperatuur instellen: Bij het handmatig instellen van de maximale temperatuur bepaalt u zelf met welke temperatuur u met uw coil dampt. Het gaat er hier om wat u zelf het fijnst vindt en wat past bij het type vloeistof. Sommige e-liquids komen beter tot hun recht op bepaalde temperaturen. Hier kunt u zelf experimenteren.

  • Let op: Het is essentieel om de maximale temperatuur in te stellen vóór het vuren van de coil. De weerstand van de coil verandert namelijk bij de verwarming ervan. Doe dit op kamertemperatuur (20° C). Doet u dit pas nadat u de coil al heeft gevuurd, dan meet het apparaat niet de oorspronkelijke weerstand en is het nulpunt onjuist. Het nulpunt is de weerstand waarop het apparaat zijn berekeningen baseert.

EEN STAPPENPLAN OM MET TEMPERATURE CONTROL DAMPEN TE BEGINNEN

Dit is een stappenplan als u Temperature Control gaat dampen met een kant-en-klare coil. Stappen voor zelfgemaakte coils kunnen hiervan afwijken.

 • Stel het apparaat in op de TC stand. Selecteer, indien mogelijk, het metaal van uw coil (Nikkel of Titanium). Heeft het apparaat maar één stand, dan is deze uitsluitend geschikt voor Nikkel coils (Ni200).
 • Draai de coil in de clearomizer, en zorg dat deze goed is vastgedraaid. Vul de clearomizer daarna met e-liquid.
 • Draai vervolgens de clearomizer op de batterij / MOD.
 • Stel de wattage stand in als dit mogelijk is (bijvoorbeeld op 30W). Schakel daarna de Temperature Control stand in.
 • Stel, indien mogelijk, de maximale temperatuur in. Voor een eerste keer raden we 215 °C aan. Als dit voor u te laag blijkt te zijn, kunt u dit achteraf hoger instellen.
 • Nu alle instellingen goed staan, bent u klaar om Temperature Control te gaan dampen. Wees niet bang om te experimenteren. Ontdek welke temperatuur u het meest prettig vindt.

Bepaalde apparaten hebben instellingen die net weer even anders zijn. Als u twijfelt, kunt u altijd op de productpagina van het apparaat kijken of de handleiding van uw elektrische sigaret doornemen. Komt u er niet uit? Aarzel dan niet, en neem contact op met onze klantenservice.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee