De samenstelling van e-liquids

E-liquid is de vloeistof voor de e-sigaret. Deze vloeistof wordt omgezet in damp. Er vindt bij dampen dus verdamping plaats in plaats van verbranding zoals bij de normale sigaret.

De samenstelling van e-liquids

De vloeistof die in e-liquid, ofwel vloeistof voor elektrische sigaretten, is opgebouwd uit een aantal vaste ingrediënten. Naast de smaak en het nicotinegehalte, bepalen een mix van propyleenglycol (PG), plantaardige glycerine (VG) en de toegevoegde smaakaroma’s de ervaring van het dampen.

Propyleen Glycol

PG is een synthetische vloeistof die water en andere stoffen kan absorberen. Wanneer men gebruik maakt van de e-sigaret, zorgt de PG voor het overbrengen van de aroma’s van de smaak van de vloeistof in het lichaam en het genereren van de damp die men inhaleert.

Propyleenglycol is een smaak- en reukloze substantie. Hierdoor wordt de smaak van de e-liquid niet aangetast. Een hoger gehalte PG in vloeistof voor elektrische sigaretten resulteert vaak in een scherper gevoel in de keel en maakt de vloeistof dun genoeg om door vrijwel iedere atomizer of coil unit, het verwarmingselement van de elektrische sigaret, opgenomen te worden.

In vloeistof voor elektrische sigaretten wordt een “food grade” vorm van propyleenglycol gebruikt. Deze wordt door de FDA (Food & Drugs Administration) en WHO (World Health Organisation) bestempeld als veilig voor gebruik. Ondanks dat propyleenglycol goedgekeurd is voor consumptie, zijn er gevallen bekend waarbij een allergie of overgevoelige reactie na het consumeren van propyleenglycol is opgetreden.

Denkt u dat u allergisch bent voor PG? Door een druppeltje op de binnenkant van uw pols te druppelen, kunt u dat testen. Wanneer er irritatie of roodheid ontstaat, is het mogelijk dat u gevoelig reageert op PG. Een allergietest bij de huisarts kan uitsluitsel bieden. Bent u allergisch voor of reageert u overgevoelig op PG? Dan raden we u aan om gebruik te maken van e-liquids met een basis van 100% VG.

Plantaardige glycerine (Vegetable Glycerine)

VG is de plantaardige variant op propyleenglycol. Ook deze stof kan water en andere stoffen absorberen. Bij het dampen, zorgt de VG voor het overbrengen van de smaakaroma’s van de vloeistof in het lichaam en het genereren van de damp die men inhaleert.

Een hoger gehalte VG in vloeistof voor elektrische sigaretten resulteert vaak in een mild gevoel in de keel (throat hit of hees). Daarnaast wordt door gebruik van VG een vollere wolk damp geproduceerd dan wanneer men e-liquid met enkel propyleenglycol in de basis zou gebruiken. Plantaardige glycerine heeft van nature een ietwat zoete smaak. Dit is van invloed op de smaak van de e-liquid. Vandaar dat men in vloeistoffen voor elektrische sigaretten vaak gebruik maakt van een mix van PG en VG. Een nadeel van VG is dat het een stroperige substantie is die vaak te dik is voor verschillende atomizers of coil units om goed opgenomen te worden.

Nicotine

Uit onderzoek blijkt dat er een groot misverstand bestaat rondom nicotine. Uit onderzoek van Public Health England blijkt dat slechts 10% van de volwassenen begrijpt dat de meeste gezondheidsproblemen die ontstaan ten gevolge van roken niet veroorzaakt wordt door de nicotine in sigaretten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat nicotine slechts een zeer minimaal risico voor de gezondheid met zich meebrengt. Het zijn juist de andere toxische chemicaliën, zoals teer en koolmonoxide in sigaretten en sigarettenrook, die kanker veroorzaken. Nicotine heeft hier geen aandeel in.

In tegenstelling tot sigarettenrook, dat vrijkomt door de verbranding van de tabak, bevat de damp van een e-sigaret, waarbij geen verbranding plaatsvindt, geen teer of koolmonoxide. Teer en koolmonoxide zijn twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook (McNeill et al., 2018).

Wanneer u een allergie heeft voor propyleen glycol, raden we u aan om e-liquids te gebruiken die 100% plantaardige glycerine (VG) als basisvloeistof hebben. Het gebruik van e-liquid met propyleen glycol wordt in dat geval afgeraden. Daarnaast is het gebruik van een e-sigaret niet geschikt voor personen onder de 18 jaar of zwangere vrouwen.

In vloeistoffen voor e-sigaretten kan men zelf bepalen welke concentratie nicotine gewenst is. Dit maakt een elektrische sigaret een goed middel om het gebruik van nicotine stapsgewijs af te bouwen. De throat hit of hees van een e-liquid wordt daarnaast door nicotine beïnvloed. Hoe hoger het nicotine gehalte in een vloeistof voor e-sigaretten, hoe scherper de smaak en het gevoel op de keel.

Aroma’s

Aroma’s zijn geconcentreerde smaakstoffen die in e-liquid zorgen voor de smaak die de liquid heeft. E-liquids zijn er in tal van smaken; fruitsmaken, snoepsmaken, tabakssmaken en ga zo maar door.

Tot slot

De vloeistof voor elektrische sigaretten die te vinden is bij Rookwinkel wordt geproduceerd door gerenommeerde bedrijven die aan hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoen. Rapporten over de kwaliteit, herkomst en veiligheid zijn beschikbaar gesteld voor het WHO en de FDA. E-liquids worden ontwikkeld en geproduceerd in speciale fabrieken en vaak gekeurd in onafhankelijke laboratoria.

Bronvermelding
McNeill, A., Brose, L.S., Calder, R., Bauld, L., & Robson, D. (2018). Evidence review of e-cigarettes and heated tobacco products 2018. A report commissioned by Public Health England. London: Public Health England.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee