Uw e-liquid bewaren

Wanneer u een grote hoeveelheid e-liquid hebt gekocht of uw e-liquid om een andere reden voor een langere tijd bewaart, is het van belang om rekening te houden met de componenten die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van e-liquid: Lucht, warmte en licht.

Op kant en klare e-liquid staat meestal een houdbaarheidsdatum vermeldt. Deze houdbaarheidsdatum is er omdat men twee jaar na het produceren en verpakken van e-liquid, niet meer kan garanderen dat de smaak en het nicotinegehalte nog net zo optimaal zijn als in het begin. E-liquid is na het verstrijken van de datum nog gewoon te gebruiken, alleen kan het nicotinegehalte ietwat achteruit gaan en kan het zo zijn dat de smaak niet helemaal het zelfde meer is als in het begin. Maar hoe moet dat dan als u een grote hoeveelheid inslaat? Of als u zelf e-liquid maakt in grotere hoeveelheden? Er zijn gelukkig een aantal manieren waarop u kunt zorgen dat uw e-liquid langer dan de gemiddelde twee jaar in perfecte conditie blijft.

Om te weten hoe en waarom e-liquid van smaak verandert naar verloop van tijd, is het van belang om te weten hoe e-liquid in elkaar zit. E-liquid bestaat uit verschillende bestandsdelen. De belangrijkste bestandsdelen zijn propyleen glycol, plantaardige glycerine, smaak aroma’s en optioneel nicotine. Zoals in het artikel Uw e-liquids laten rijpen staat, kunnen tijd, licht en lucht nogal wat veranderingen teweeg brengen.

    • Let op: Licht, warmte en lucht: daarmee hebben we meteen dé drie vijanden van e-liquid benoemd.

Hoe beïnvloed warmte e-liquid?

Het probleem met warmte is bij liquid het zelfde als bij iedere andere chemische reactie in het algemeen. Als iets warmer wordt, krijgen de moleculen meer energie. Dit kan genoeg zijn om in contact te komen met andere bestandsdelen en kan er voor zorgen dat ingrediënten in smallere componenten worden verdeeld. Dit heeft als gevolg dat de smaak van de e-liquid kan worden aangetast.

Hoe beïnvloedt licht en lucht e-liquid?

De reden dat aangeraden wordt om licht en lucht te vermijden heeft te maken met effect van UV straling en zuurstof op nicotine. Zuurstof heeft als effect op nicotine dat het cotitine produceert. Dit “oxidatie” proces omvat het verlies van twee waterstofatomen en de winst van één zuurstofatoom. UV straling helpt dit proces door energie op eenzelfde manier op te wekken als warmte. Hoe groter de reactie, hoe minder nicotine er in de liquid overblijft. De effecten zijn echter minimaal. Tenzij u heel onzorgvuldig omgaat met het opslaan van de liquid, zult u er in de meeste gevallen weinig van merken.

Het probleem met zuurstof is dat het bijna niet vermeden kan worden. Er zal altijd wel ietwat zuurstof in de e-liquid zitten. Dit is echter geen probleem, zolang u de liquid niet bewaart in het licht.

Om uw e-liquid voor langere termijn op te slaan, is het van belang dat u de vloeistof weghoudt bij warmte, licht en – waar mogelijk – lucht.

In wat voor flessen kan ik mijn e-liquid het beste bewaren?

Kant en klare e-liquid wordt doorgaans in plastic flesjes geleverd. Deze flesjes zijn prima geschikt om e-liquid voor een korte tijd in te bewaren. Op het moment dat u e-liquid voor een langere periode wilt bewaren, is het gebruik van plastic flesjes minder verstandig. Wat er namelijk kan gebeuren is dat het plastic kleine chemische veranderingen teweeg kan brengen in de e-liquid. Daarnaast laat plastic kleine hoeveelheden zuurstof door. Indien u e-liquid voor een langere periode wilt bewaren, is een glazen fles de oplossing. Op deze manier blijft de zuurstof uit de fles en ontstaat er geen chemische reactie die van invloed kan zijn op de e-liquid.

Wat daarnaast een optie is om de e-liquid langere tijd te bewaren, is om deze in de vriezer te bewaren. Hoe kouder e-liquid is, hoe minder groot de kans is dat er een chemische reactie plaatsvindt. De moleculen hebben op deze manier namelijk weinig energie en bacteriën houden niet van kou.

Houd er wel rekening mee dat e-liquid dikker wordt als het in de vriezer gezeten heeft. De e-liquid zal niet bevriezen, want PG en VG hebben beiden een zeer laag vriespunt. Het is van belang om te zorgen dat de e-liquid weer goed op kamertemperatuur komt alvorens u het tankje ermee vult. Op deze manier krijgt de liquid zijn oude dikte terug.

E-liquid bewaren voor een korte periode

De beste plek om e-liquid te bewaren is hoog en donker. Een afgesloten kast is hiervoor het meest geschikt. Buiten dat de e-liquid op deze manier buiten bereik van kinderen en huisdieren staat, minimaliseert u ook de hoeveelheid licht en lucht. Als u een kast heeft die niet in de zon of in de buurt van een radiator staat, heeft u de ideale opslagplek.

Om de hoeveelheid lucht te minimaliseren, kunt u voor u het dopje terug op uw flesje draait, in het flesje knijpen. Zo ontstaat er een vacuüm in het flesje en zit er zo min mogelijk zuurstof in de liquid.

E-liquid bewaren voor een langere periode

Wanneer u e-liquid voor een langere periode wilt bewaren, geldt grotendeels het zelfde. Het is wanneer u uw e-liquid voor langere tijd bewaart van nog groter belang dat u de hoeveelheid lucht minimaliseert. Echter, in plaats van de plastic flesjes waarin de e-liquid veelal geleverd wordt, wordt de houdbaarheid van de e-liquid bevorderd wanneer u deze in glazen flesjes bewaart. Aangeraden wordt dan om donker of getint glas te gebruiken.

Daarnaast zal de levensduur van de e-liquid gemaximaliseerd worden wanneer u deze in de vriezer bewaart. Door de temperatuur in de vriezer is de kans op een chemische reactie in uw e-liquid een stuk minder groot dan wanneer u deze op kamertemperatuur bewaart.

    • Let op: Of u uw e-liquid nu voor een korte of voor een langere tijd bewaart, zorg te allen tijde dat u de e-liquid uit de buurt van kinderen of dieren houdt!

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee