Uw e-liquids laten rijpen

Uw e-liquid laten rijpen is ongeveer het zelfde als een goede wijn laten rijpen. Net als bij wijn, zal het rijpen van e-liquid van invloed zijn op de smaak. Hoe het rijpen van e-liquid in zijn werk gaat? Dat leggen we graag voor u uit.

E-liquid, wat is het precies?

E-liquid, wat is het precies? Hoe zit het in elkaar, wat zijn de verschillen en waarvoor wordt het gebruikt? E-liquid wordt voornamelijk gebruikt als vloeistof voor elektrische sigaretten. De elektrische sigaret beschikt over een verwarmingselementje, welke de e-liquid opwarmt tot deze verdampt. Deze damp wordt vervolgens door de gebruiker geïnhaleerd. In e-liquids hoeft niet per se nicotine te zitten, maar het kan wel. Er zijn e-liquids met verschillende concentraties nicotine en met honderden verschillende smaken.

Ingrediënten

De meest voorkomende ingrediënten voor e-liquid zijn propyleen glycol, plantaardige glycerine, gedestilleerd water, ethylalcohol, nicotine en smaakstoffen of smaakextract. Het grootste deel bestaat uit propyleen glycol en plantaardige glycerine. Niet alle e-liquids hebben dezelfde verhoudingen qua deze twee ingrediënten. Ook de smaak kan op een andere manier tot stand gekomen zijn.

Daar de ene e-liquid op smaak gebracht wordt met smaakstoffen, kan de smaak bij de andere tot stand gekomen zijn door gebruik van smaakextracten, wat vaak ingewikkelder en dus duurder is om te maken. E-liquids variëren van simpele smaken tot complexe dubbele smaken, die verschillend kunnen smaken van het moment van inhaleren, tot het exhaleren en tot slot de nasmaak.

E-liquid laten rijpen

Uw e-liquid laten rijpen is ongeveer hetzelfde als een goede wijn laten rijpen. Net als bij wijn, zal het laten rijpen van de e-liquid van invloed zijn op de smaak. Er zijn verschillende manieren om e-liquid te laten rijpen. Er zijn echter twee vereisten voor een goede rijping: experimenteren en geduld.

E-liquid is een mix van propyleen glycol, plantaardige glycerine, nicotine, smaakstoffen of extracten en water. Als de e-liquid net uit de fabriek komt of al een poosje in het magazijn opgeslagen staat, kunnen de dikkere componenten zich scheiden en naar de bodem zinken. Het laten rijpen van de e-liquid heeft als doel de smaakcomponenten intenser naar voren te laten komen. Als de smaak van de e-liquid al helemaal naar uw wens is, dan hoeft u de e-liquid natuurlijk niet te laten rijpen. Echter, het laten rijpen kan wel degelijk de intensiteit van de smaak verhogen. Wellicht is het voor u de moeite om er eens mee te experimenteren en te ervaren of het voor u de moeite waard is.

Hoe rijp ik e-liquid?

Als eerste dient u de e-liquid goed te schudden, zodat de dikkere bestanddelen en de waterige bestanddelen goed gemixt worden en de e-liquid overal dezelfde dikte heeft. Vervolgens dient u een koele en donkere plek te zoeken om de e-liquid te laten rusten. Laat de e-liquid een week staan en kom vervolgens terug om de stappen opnieuw te herhalen. Schud de e-liquid goed door elkaar en laat deze weer een week staan. Na twee of drie weken kunt u een smaaktest doen. Proeft u nog niet genoeg verschil? Ga dan verder met het herhalen van de stappen. U kunt net zo lang doorgaan tot de e-liquid de gewenste smaak heeft.

Na het rijpen zal de smaak van de e-liquid dieper en intenser zijn. Ook is de e-liquid van kleur veranderd. Dit komt doordat de nicotine is geoxideerd door zuurstof in de lucht. Het maakt niet uit of je het flesje openlaat of niet, oxidatie zal altijd plaatsvinden.

Buiten de duur van de rijping, zijn er ook andere mogelijkheden die u kunt proberen voor een ander resultaat. Zo kunt u bijvoorbeeld de dop van het flesje aflaten. Dit geeft de liquid de kans om te ademen en dit zal de scherpe smaak van de e-liquid wegnemen. Dit is dus een goede methode als u de e-liquid te scherp of te heftig vindt smaken.

Door warmte toe te voegen kunt u het rijpingsproces versnellen. Een hoge temperatuur zorgt ervoor dat de liquid minder dik is. Hierdoor zullen de bestanddelen sneller mixen. De makkelijkste manier om dit te doen is door de liquids te laten rusten in een warm bad.

Schud de liquids weer goed door elkaar. Leg de liquids vervolgens in een kom met warm water. Heet water komt de e-liquid niet ten goede. Zorg dus dat het water niet té warm is. Wacht tot het warme water is afgekoeld tot kamertemperatuur en vervang het afgekoelde water met nieuw warm water. Aangeraden wordt om de stappen een aantal keer te herhalen. Daarna kunt u de flesjes op een koele en donkere plek zetten. Het rijpen zal op deze manier verkort worden met een week of twee.

Er is een manier om het rijpingsproces nog sneller te laten gaan. Door een slow cooker, een koffiekop warmer of een andere warmtebron te gebruiken en de e-liquids continue te verwarmen voor een paar dagen, kan het rijpingsproces verkort worden tot slechts enkele dagen. Controleer wel het waterlevel, de watertemperatuur en vergeet niet om de e-liquids zo nu en dan goed te schudden. Na een dag of twee zal de e-liquid zijn beste smaak hebben.

Laten we niet vergeten dat smaken verschillen. Het laten rijpen van de e-liquid zorgt vaak voor een vollere smaak. Dat betekent natuurlijk niet per se dat de e-liquid voor u dan beter smaakt. De een vindt een gerijpte e-liquid beter smaken, terwijl de ander genoegen neemt met een e-liquid recht uit de fabriek. 

 

 

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee