Zelf e-liquid maken

E-liquid is de vloeistof die u in het tankje van de elektrische sigaret doet en die wordt omgezet in damp. Deze e-liquid is opgebouwd uit een basisvloeistof, smaakstoffen en optioneel nicotine. E-liquid is kant-en-klaar verkrijgbaar, maar kunt u daarnaast ook zelf maken. Hoe dat werkt? In dit artikel leggen we het u uit.

Zelf uw e-liquid maken

Om e-liquid te maken is er een neutrale en smaakloze basisvloeistof nodig. Dit is de basis voor de e-liquid. Hier kunt u vervolgens een aroma of smaakstof aan toevoegen. Dit is het bestandsdeel dat ervoor zorgt dat de e-liquid de smaak krijgt die u wenst. Tot slot kunt u, als deze niet al in de base verwerkt zit, nicotine toevoegen. Als u dat mengsel door elkaar schudt en een poosje laat staan, ontstaat er een volwaardige e-liquid.

Base

Er zijn kant en klare basisvloeistoffen op de markt in verschillende VG/PG-verhoudingen, zodat u zelf kunt bepalen hoe u uw liquid wilt hebben. Deze verhoudingen hebben elk hun voor- en nadelen. Zo geeft propyleenglycol (PG) een diepe smaak en tevens een fikse gier in de keel. Plantaardige glycerine (VG) zorgt er daarentegen voor dat de smaak van de e-liquid juist wat zachter is voor de keel. Een ander verschil is dat de dampwolken met VG groter zijn dan met PG. Daarnaast is vloeistof met VG een dikkere substantie dan vloeistof met PG.

Aroma's

Er zijn ontzettend veel verschillende aroma's en er zal dus ook altijd een smaak zijn die aansluit bij uw wensen. De ene aroma is de andere niet. Als een aroma heel sterk is, hoeft u er minder van aan de base toe te voegen dan als een aroma iets minder sterk is. Tevens is het zo dat als u VG als base gebruikt, u meer aroma dient toe te voegen dan wanneer u PG gebruikt.

Nicotine

Er zijn verschillende manieren om tot het gewenste nicotinegehalte te komen. De eerste manier is om een base te kopen waar de nicotine al in verwerkt zit. U hoeft dan slechts de aroma's nog toe te voegen. Daarnaast kunt u ook een base met 0 mg/ml nicotine kopen en de nicotine middels een nicotine booster toevoegen. Het is natuurlijk niet verplicht om nicotine in uw zelfgemaakte e-liquid te doen. U kunt natuurlijk ook alleen een nicotinevrije base gebruiken.

Overige benodigdheden

Naast de base, aroma's en nicotine zijn er nog een aantal spullen en hulpmiddelen die u nodig heeft om e-liquid te maken. Zo hebt u flesjes nodig om de gemaakte e-liquid in doen. Om hoeveelheden af te meten, kunt u het beste een spuitje gebruiken. Kleine spuitjes kunt u halen bij de apotheek.

Sommige dampers vinden het werken met spuitjes niet prettig en kiezen ervoor om te werken met een klein weegschaaltje. Deze dient wel tot twee decimalen achter de komma te kunnen rekenen. Als u met verschillende aroma's of met verschillende verhoudingen werkt, is het handig om blanco etiketjes aan te schaffen zodat u de flesjes kunt labelen.

Hoe ga ik te werk?

Als u voorzien bent van alle benodigdheden, is het zaak dat u de vloeistoffen op de juiste manier met elkaar vermengt. Er zijn verschillende recepten op internet te vinden. Om zelf tot de juiste verhoudingen te komen, dienen er berekeningen gemaakt te worden. Dit kunt u met de hand doen. Er zijn op het internet echter genoeg speciale calculators te vinden waar u gratis gebruik van kunt maken.

Als u voor een nicotinevrije base gekozen hebt en u wilt graag een e-liquid die wel nicotine bevat, dan dient u de nicotine zelf toe te voegen. U dient als u nicotine met een nicotinebooster van 20mg/ml aan uw liquid wilt toevoegen, het volgende aan te houden:

18mg/ml = 90% Nico boost + 10% Nicotinevrije base
12mg/ml = 60% Nico boost + 40% Nicotinevrije base
6mg/ml = 30% Nico boost + 70% Nicotinevrije base
3mg/ml = 15% Nico boost + 85% Nicotinevrije base
0mg/ml = 0% Nico boost + 100% Nicotinevrije base

 

Uitgaande van een hoeveelheid van 10ml:

18mg/ml = 9ml Nico boost + 1ml Nicotinevrije base
12mg/ml = 6ml Nico boost + 4ml Nicotinevrije base
6mg/ml = 3ml Nico boost + 7ml Nicotinevrije base
3mg/ml = 1,5ml Nico boost + 8,5ml Nicotinevrije base
0mg/ml = 0ml Nico boost + 10ml Nicotinevrije base

 

Per aroma verschilt het percentage dat wordt aangeraden voor een goede verhouding in de liquid. Vooral in het begin kan het erg zoeken zijn naar de juiste mix-verhouding. Om de verhouding goed te houden, wordt een simpele rekensom toegepast. Als u een 10ml e-liquid wilt maken, kan het volgende worden toegepast:

1% Aroma = 9,9ml base + 0,1ml Aroma
2% Aroma = 9,8ml base + 0,2ml Aroma
3% Aroma = 9,7ml base + 0,3ml Aroma
4% Aroma = 9,6ml base + 0,4ml Aroma
5% Aroma = 9,5ml base + 0,5ml Aroma

 

Aangeraden wordt om wanneer u begint met mixen, laag te beginnen. Een teveel aan aroma kan ten slotte niet meer uit de base gehaald worden. Mocht de mix toch te flauw zijn, dan kunt u gemakkelijk wat aroma toevoegen.

E-liquid rijpen

De meeste vers gemaakte e-liquids zijn niet meteen te dampen. Vaak heeft e-liquid de tijd nodig om te rijpen. De ene e-liquid heeft hiervoor langer de tijd nodig dan de andere. Zo zijn fruitsmaakjes vaak na één dag al prima te dampen, terwijl drank-, dessert-, en bakery aroma's na een week pas op smaak zijn. Bij tabakssmaken kan het zelfs drie tot vier weken duren voor deze op smaak zijn.

Het laten rijpen van de e-liquid kunt u het beste doen door deze na het mixen goed te schudden, zodat de e-liquid overal dezelfde dikte heeft en alle bestandsdelen goed zijn vermengd. Daarna kunt u de liquid op een donkere en koele plek te zetten. Nu is het een kwestie van wachten.

Om het rijpen van de e-liquid te versnellen, kunt u de flesjes een paar uur in een ultrasoon zetten. De ultrasoon schudt de moleculen door elkaar, waardoor rijping sneller gaat. Ook de flesjes zonder dop voor zes uur in een yoghurtmachine zetten kan helpen. Deze machine verhoogt de temperatuur en houdt een constante 40 graden Celsius aan. Het is verstandig om de e-liquids na uitvoering van een van deze behandelingen, een paar dagen te laten rusten.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee