Uw elektrische sigaret mee op reis

This is your captain speaking: "Lees hier alles wat u moet weten over de e-sigaret mee op reis."

Het is zomer en voor veel mensen betekent dat: Vakantie! Er even lekker tussen uit, misschien zelfs een reisje met het vliegtuig naar het buitenland. Dan wilt u natuurlijk wel uw elektrische sigaret met u meenemen. Maar mag dit wel? Hoe zit het met de regeltjes? Mag ik als passagier mijn elektrische sigaret en mijn e-liquid meenemen aan boord van een vliegtuig?

Portable Electronic Device

Een elektrische sigaret wordt beschouwd als een draagbaar elektronisch apparaat (Portable Electronic Device). In de meeste landen mag u uw elektrische sigaret meenemen aan boord. Dit is echter niet in alle landen zo. In sommige landen gelden aparte regels voor de elektrische sigaret. Het is dan ook raadzaam om te kijken naar de regels van de landen die deel uit maken van uw reisschema.

Elektrische sigaret in de handbagage

Omdat de meeste elektrische sigaretten aangedreven worden door Lithium batterijen, vallen zij onder de categorie “Gevaarlijke Goederen”. Dat betekent dat uw elektrische sigaret uitsluitend in de handbagage vervoerd mag worden. Zorg er als u dat doet voor dat uw apparaat uitgeschakeld is. Gebruik maken van de elektrische sigaret is aan boord van het vliegtuig namelijk niet toegestaan. Ook het opladen van batterijen of elektrische sigaretten is verboden.

In de meeste gevallen kunt u de batterij van uw elektrische sigaret op slot zetten door vijf keer snel achter elkaar op de vuurknop te drukken. Zo voorkomt u dat de batterij in de lucht toch per ongeluk geactiveerd kan worden. Beschikt u over en MOD die volledig uitgeschakeld kan worden? Doe dit dan. Als u over een MOD beschikt die op losse batterijen werkt, is het het meest veilig om de batterij uit uw MOD te halen en deze in een opbergdoosje en volgens de regels van de maatschappij te vervoeren. Zo weet u zeker dat uw elektrische sigaret niet per ongeluk aangaat als u in het vliegtuig zit.

Losse batterijen

Het is al een aantal keer voorgekomen dat men een elektrische sigaret in de ruimbagage opgeborgen had en dat deze niet goed uitgeschakeld stond, of dat de batterij op de een of andere manier activeerde, waardoor er brand in het bagageruim ontstond. Om die reden mogen niet alleen elektrische sigaretten, maar ook de losse batterijen, alleen in de handbagage vervoerd worden. Hier zitten echter wel regels aan.

Zo is het zo dat u bij de meeste maatschappijen slechts twee losse batterijen mee mag nemen. Deze batterijen dienen in de originele verpakking vervoerd te worden. Indien u de originele verpakking niet meer heeft, dient u de contactpunten van de batterijen te isoleren met tape en iedere batterij in een apart plastic zakje te vervoeren. Een andere, nóg veiligere manier is natuurlijk om uw batterijen op te bergen in een daarvoor bestemde battery case. Houd er wel rekening mee dat u de batterijen dan nog steeds afzonderlijk in een plastic zakje moet bewaren.

E-liquid

Voor de e-liquid van uw elektrische sigaret gelden dezelfde regels als voor overige vloeistoffen. U mag vloeistoffen meenemen in verpakkingen niet groter dan 100ml per stuk. Daarnaast dient u de vloeistoffen in een doorzichtige en hersluitbare plastic zak van maximaal 1 liter te plaatsen. Het is hierbij van belang dat de verpakkingen met de vloeistoffen gemakkelijk in de hersluitbare doorzichtige zak passen. Houd er rekening mee dat men per persoon één doorzichtige plastic zak met vloeistoffen mee mag nemen!

In de lucht is er een drukverschil. Het kan daarom voorkomen dat als u e-liquid in de clearomizer van uw elektrische sigaret hebt zitten, deze gaat lekken. Om dit te voorkomen kunt u de clearomizer voor uw vertrek leegmaken. Als u toch met een gevulde clearomizer de lucht ingaat, is het verstandig om er keukenrol omheen te wikkelen en de clearomizer in een zakje te bewaren. Ook kan het helpen om de clearomizer zo neer te zetten dat de onder- of overdruk weg kan via de airflow zonder dat er liquid mee geperst wordt.

Omdat e-liquid onder vloeistoffen valt, mag u deze natuurlijk ook altijd in uw ruimbagage vervoeren.

Namens de Rookwinkel Crew wensen wij u alvast een fijne vakantie

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee