Smaakblokkades

De afname van smaak bij langdurig gebruik van bepaalde e-liquid is een veelvoorkomend probleem. Vaper’s tongue, smaakblok en damperstong zijn de termen die worden gebruikt om dit veelvoorkomend euvel te beschrijven. Maar wat houdt dit nou precies in? Wat veroorzaakt deze smaakafname, en niet geheel onbelangrijk, wat is er tegen te doen?

Vertrouwde e-liquid

Veel dampers hebben een vertrouwde e-liquid. Een e-liquid met een lekkere smaak welke voldoet aan de wensen van de damper en welke zij vrijwel altijd gebruiken. “Perfect!”, hoor ik u denken. Nu kan het echter zomaar eens voorkomen dat u uw elektrische sigaret opnieuw met e-liquid vult, en dat de oude vertrouwde smaak helemaal niet meer zo goed smaakt als u gewend bent. Dit ligt echter zelden aan de e-liquid.

Smaakblokkade

Dat een damperstong een damperstong wordt genoemd, betekent niet dat dit fenomeen alleen bij dampers voorkomt. Sterker nog, het heeft niet eens direct iets met dampen te maken. Het betekent namelijk niets minder dan dat na bijvoorbeeld een tijd dezelfde e-liquid gebruikt te hebben, door gewenning de smaak van de e-liquid minder wordt. Dit kan evengoed voorkomen als u iedere dag dezelfde lolly’s eet, of als u vaak dezelfde maaltijd nuttigt. Ook bijvoorbeeld een verkoudheid kan bijdragen aan het verlies van smaak. Dan zal echter een algeheel smaakverlies optreden en niet slechts bij uw favoriete e-liquid.

Hoe werkt smaak?

Om te begrijpen hoe een smaakblokkade ontstaat, is het belangrijk om te weten hoe we proeven. De smaken die we proeven komen binnen via onze mond. In de mond zitten 2000 tot wel 10.000 smaakpapillen. Smaakpapillen zijn de zenuwuiteinden op de tong en op het achterste gedeelte van het gehemelte. Deze zenuwuiteinden worden geprikkeld door de stoffen in bijvoorbeeld voedsel, drank en e-liquid en sturen de informatie door naar de hersnenen. Op deze manier wordt smaak onderscheiden. De mens onderscheid 5 smaken, namelijk zoet, bitter, zout, zuur en umani. Omdat smaakpapillen makkelijk beschadigen, worden ze constant vernieuwd. Dit gebeurt in een cyclus van ongeveer 10 tot 14 dagen.  

De oorzaken van een smaakblokkade:

  • Dezelfde e-liquid te lang dampen
  • Net gestopt met roken
  • Uitdroging
  • Droge mond
  • Verstopte neus
  • Andere gezondheidsklachten
  • Medicatie
  • Stress en angst

Wat is er tegen te doen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om van een smaakblokkade af te komen. De makkelijkste manier om weer optimaal van uw favoriete e-liquid te kunnen genieten, is door deze simpelweg een poosje niet te dampen. Als u de e-liquid waarbij het probleem zich opdeed een poosje niet gedampt hebt, zullen uw smaakpapillen zich herstellen en weer geprikkeld worden als u de betreffende e-liquid weer tot u neemt. Let wel, ieder mens reageert hier anders op. Bij de een zal de smaakblokkade na een paar weken al weg zijn, terwijl het probleem bij de ander na een paar maanden, of misschien wel nooit helemaal verdwijnt.

Uw tanden en tong vaak poetsen of mondspoeling gebruiken kan eveneens helpen om de smaakpapillen scherp te houden. Zo kan een smaakblokkade uitgesteld of zelfs uitgesloten worden.

Ook kan het zo zijn dat de smaak van uw vertrouwde e-liquid terugkomt als u het nicotinegehalte verandert of met een atomizer met een andere weerstand dampt. Als u bijvoorbeeld gewend bent om 12mg te dampen met een atomizer met een weerstand van 1,5 Ohm, kan de smaak compleet anders zijn als u diezelfde e-liquid dampt maar dan met 6mg met een atomizer met een weerstand van 1,2 Ohm.

Vergeet niet dat de vermindering van smaak ook te wijten kan zijn aan bijvoorbeeld ouder worden. Naarmate de jaren voorbij strijken, nemen de smaakpapillen en dus de smaaksensatie af. Daarnaast kan de vermindering van smaak ook simpelweg liggen aan een fikse verkoudheid.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee