Nicotine Salts

Door gebruik te maken van e-liquid gebaseerd op nicotine salts kunt u hoge nicotine gehaltes dampen, zonder de heftige throathit die hier normaal mee gepaard gaat en zonder dat u grote MODs met ingewikkelde instelmogelijkheden hoeft te gebruiken. Maar hoe werkt het precies? Wat zijn nicotine salts en wat is het verschil met een normale e-liquid? In dit artikel leggen we het u uit.

NICOTINE SALTS – EEN ALTERNATIEF VOOR DE HUIDIGE ‘FREEBASE’ E-LIQUID

Het gebruik van een elektrische sigaret kent een bepaalde basis. Door jaren van ontwikkelingen zijn we van kleine sig-a-likes naar geavanceerde elektrische sigaretten en MOD’s gegaan. Groter is echter niet altijd beter of prettiger. Natuurlijk, er zijn altijd mensen die genieten van een hoge dampproductie met een liquid met een hoog VG-gehalte in een sub-ohm apparaat, maar voor velen is het binnenkrijgen van voldoende nicotine hetgeen dat telt.

Bijna iedereen die start met dampen, doet dit omdat ze willen stoppen met roken. Indien men veel rookte, laat zeggen één pakje per dag of meer, dient men al gauw gebruik te maken van een elektrische sigaret met instelmogelijkheden. Kleinere apparaten zullen dan niet aan de wensen en behoeften voldoen. Toch is dat niet wat iedereen wil. Om deze reden heeft er een ontwikkeling plaatsgevonden: e-liquid op basis van nicotine salts. Nicotine salts zorgen ervoor dat u hogere nicotine gehaltes kunt dampen dan wanneer u met freebase e-liquid dampt, zonder de heftige throat hit en de grote apparaten die hier normaal mee gepaard gaan. De nicotine wordt daarnaast, net als bij een gewone sigaret, vrijwel meteen opgenomen in het bloed. Zo hoeft u minder gebruik te maken van uw elektrische sigaret, om het gewenste nicotinepercentage binnen te krijgen. Hieronder ziet u een schema dat de nicotine opname van de verschillende soorten e-liquids en de traditionele tabakssigaret weergeeft:

    • Let op: E-Liquids die gebaseerd zijn op nicotine salts mogen alleen worden gebruikt in combinatie met pod-systemen en andere apparaten die speciaal zijn ontworpen voor nicotine salts. Indien u nicotine salts in een normale e-sigaret of in een MOD dampt zonder dat u het nicotinegehalte flink hebt verlaagd, krijgt u te veel nicotine binnen. Dit kan voor hoofdpijn en andere lichamelijke klachten zorgen. Indien u toch nicotine salts in een normale e-sigaret of MOD wenst te dampen, dient u het nicotinegehalte flink te verlagen en het dampgedrag aan te passen.

FREEBASE E-LIQUID – DE HUIDIGE STANDAARD

Er is een fundamenteel verschil tussen de ‘freebase’ nicotine zoals we deze kennen en de ‘salts’. Doordat nicotine salts op een andere manier wordt opgenomen in het bloed, is het dampen met nicotine salts anders dan het dampen met normale e-liquid.

Om beter te begrijpen wat salts, ook wel zouten, zijn, is het handig om ze te vergelijken met de ouderwetse ‘freebase’ nicotine. Om niet te technisch te denken: freebase nicotine is een pure vorm van nicotine welke standaard in e-liquids wordt gebruikt. Deze vorm van nicotine wordt aan een basis van propyleen glycol of plantaardige glycerine toegevoegd. Dit zijn ‘dragende’ stoffen, die als eigenschap hebben de nicotine over te brengen tijdens het dampen.

NICOTINE SALTS – EEN ALTERNATIEF

Nicotine zout is in de basis te vergelijken met de nicotine zoals deze in haar natuurlijke staat te vinden is in de bladeren van de tabaksplant. Als we nicotine op deze manier zouden dampen, zouden we dat op extreem hoge temperaturen moeten doen. Zelfs dan zou deze vorm van nicotine niet zo gemakkelijk geabsorbeerd worden als freebase nicotine. Net zoals bij de freebase nicotine, heeft het nicotine salt nog wat modificatie nodig. Benzoëzuur is hierin de sleutel tot succes.

Freebase nicotine heeft een hoge pH waarde. Deze hoge pH waarde zorgt er voor dat de alkaliteit verhoogt. Deze extreme verhoging van alkaliteit zorgt voor de flinke throathit, die vaak als onprettig wordt ervaren. Benzoëzuur heeft het tegenovergestelde effect. Benzoëzuur zorgt er voor dat de pH waarde omlaag gaat, en vermindert hiermee de alkaliteit. Hierdoor wordt er een damp gecreëerd die een stuk zachter is voor de keel.

Een andere eigenschap van nicotine salts is dat nicotine in deze samenstelling op lagere temperaturen en dus in simpele, kleine elektrische sigaretten gedampt kan worden. Met e-liquids die gebaseerd zijn op nicotine salts kunt u nicotine gehaltes van 50mg/ml dampen. Dat is een hoeveelheid die onze longen indien u met freebase e-liquid dampt, niet aan zouden kunnen.

    • Let op: De Nederlandse wet schrijft voor dat kant en klare e-liquid een nicotinegehalte van maximaal 20mg/ml mag bevatten. In Nederland zijn er dan ook geen op nicotine salts gebaseerde e-liquids met een hoger nicotinegehalte dan 20mg/ml te krijgen.

Is nicotine salts iets voor u?

Dit is natuurlijk een persoonlijke vraag, waar alleen u het antwoord op weet. Om er achter te komen of nicotine salts voor u geschikt is, is het handig om de volgende vragen voor uzelf te beantwoorden.

  • Ben ik een zware roker (één pakje per dag of meer)?
  • Wil ik een ervaring die dicht bij het echte roken komt?
  • Wil ik een zachte damp en een hoog nicotinegehalte?
  • Zijn discrete dampwolkjes voldoende of blaas ik liever grote wolken uit?
  • Hoeveel geld wil ik aan het elektrisch roken besteden?

Dit zijn natuurlijk slechts richtlijnen. U kunt altijd een apparaatje aanschaffen om te kijken of het iets voor u is. Als u dat wenst, kunt u daarna altijd overstappen naar een sub-ohm MOD om lagere nicotinegehaltes te dampen. Als u net overstapt op dampen is het in ieder geval altijd verstandig, salts of geen salts, om te beginnen met een elektrische sigaret zonder al te veel ingewikkelde instelmogelijkheden. Wenst u graag een persoonlijk advies of uitleg? Loop dan gerust één van onze winkels binnen, of neem contact op met onze klantenservice (0800-8108).

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee