Nicotine Salts

Door gebruik te maken van e-liquid gebaseerd op nicotine salts kunt u hoge nicotine gehaltes dampen, zonder de heftige throathit die hier normaal mee gepaard gaat en zonder dat u grote MODs met ingewikkelde instelmogelijkheden hoeft te gebruiken. Maar hoe werkt het precies? Wat zijn nicotine salts en wat is het verschil met een normale e-liquid? In dit artikel leggen we het u uit.

NICOTINE SALTS – EEN INTERESSANT ALTERNATIEF VOOR DE HUIDIGE ‘FREEBASE’ E-LIQUID

Het gebruik van een elektrische sigaret kent een bepaalde basis. Door jaren van ontwikkelingen zijn we van goedkope sig-a-likes naar geavanceerde elektrische sigaretten en MODs gegaan. Groter is echter niet altijd beter of prettiger. Natuurlijk, er zijn altijd mensen die genieten van een hoge dampproductie met een liquid met een hoog VG-gehalte in een sub-ohm apparaat, maar voor velen is het binnenkrijgen van voldoende nicotine hetgeen wat telt.

Bijna iedereen die start met dampen, doet dit omdat ze willen stoppen met roken. Indien men veel rookte, laat zeggen één pakje per dag of meer, dan dient men al gauw gebruik te maken van MOD’s. Kleinere apparaten zullen dan niet aan de wensen en behoeften voldoen. Toch is dat niet wat iedereen wil. En om deze reden is er iets nieuws ontwikkeld: nicotine houdende e-liquid op basis van nicotine salts. Nicotine salts zorgen ervoor dat u hoge nicotine gehaltes kunt dampen, zonder de heftige throat hit en grote apparaten die hier normaal mee gepaard gaan. Daarnaast wordt de nicotine, net als bij een gewone sigaret, vrijwel meteen opgenomen in het bloed. Zo hoeft u minder gebruik te maken van uw elektrische sigaret, om het gewenste nicotinepercentage binnen te krijgen.

  • Let op: E-Liquids die gebaseerd zijn op nicotine salts mogen alleen worden gebruikt met pod-systemen en andere apparaten die speciaal zijn ontworpen voor nicotine salts. Indien u nicotine salts in een normale e-sigaret of in een MOD dampt zonder dat u het nicotinegehalte flink hebt verlaagd, krijgt u te veel nicotine binnen. Dit kan voor hoofdpijn en andere lichamelijke klachten zorgen. Indien u toch nicotine salts in een normale e-sigaret of MOD wenst te dampen, dient u het nicotinegehalte flink te verlagen en het dampgedrag aan te passen.

FREEBASE E-LIQUID – DE HUIDIGE STANDAARD

Er is een fundamenteel verschil tussen de ‘freebase’ nicotine zoals we ze kennen en de nieuwere ‘salts’. Dat verschil zorgt voor een nieuwe damp ervaring, die niet te vergelijken is met het dampen van normale e-liquid.

Om beter te begrijpen wat salts, ook wel zouten, zijn, is het handig om ze te vergelijken met de ouderwetse ‘freebase’ nicotine. Om niet te technisch te denken: freebase nicotine is een pure vorm van nicotine welke standaard in e-liquids wordt gebruikt. Deze vorm van nicotine wordt aan een basis van propyleen glycol of plantaardige glycerine toegevoegd. Dit zijn ‘dragende’ stoffen, die als eigenschap hebben de nicotine over te brengen tijdens het dampen.

NICOTINE SALTS – EEN INTERESSANT ALTERNATIEF

Nicotine zout is in de basis te vergelijken met de nicotine zoals deze in haar natuurlijke staat te vinden is in de bladeren van de tabaksplant. Als we nicotine op deze manier zouden dampen, zouden we dat op extreem hoge temperaturen moeten doen. Zelfs dan zou deze vorm van nicotine niet zo gemakkelijk geabsorbeerd worden als freebase nicotine. Net zoals bij de freebase nicotine, heeft het nicotine salt nog wat modificatie nodig. Benzoëzuur is hierin de sleutel tot succes.

Freebase nicotine heeft een hoge pH waarde. Deze hoge pH waarde zorgt er voor dat de alkaliteit verhoogt. Deze extreme verhoging van alkaliteit zorgt voor de flinke throathit, die niet vaak als prettig wordt ervaren. Benzoëzuur heeft het tegenovergestelde effect. Benzoëzuur zorgt er voor dat de pH waarde omlaag gaat, en vermindert hiermee de alkaliteit. Hierdoor wordt er een damp gecreëerd die een stuk zachter is voor de keel.

Een ander bijkomend voordeel is dat nicotine in deze samenstelling op lagere temperaturen en dus in simpele, kleine elektrische sigaretten gedampt kan worden. Met e-liquids die gebaseerd zijn op nicotine salts kunt u zelfs nicotine gehaltes van 50mg/ml dampen. Dat is een hoeveelheid die onze longen indien u met freebase e-liquid dampt, nooit aan zouden kunnen!

VOOR- EN NADELEN

Nicotine salts hebben voor- en nadelen. Wat voor de één een voordeel is, kan voor de ander een nadeel zijn. Dit geldt natuurlijk eveneens andersom!

Voordelen:

 • Voldoening: Veel dampers die overstappen van roken naar dampen krijgen niet de voldoening of “kick” van de nicotine die ze dampen. Door een hoger nicotinegehalte te dampen welke sneller in het bloed worden opgenomen, kunnen behoeften beter worden vervuld.
 • Zachtere damp: Mensen die overstappen op dampen, kunnen schrikken van het gevoel wat de freebase liquid in de keel geeft wanneer men op een hoog nicotine gehalte dampt. Sigarettenfabrikanten gebruiken anesthetica als menthol of eugenol om de prikkel in de keel die het roken van een sigaret met zich mee brengt te verbloemen. E-liquid heeft dit niet. Vandaar dat het een stuk prettiger kan zijn om te dampen met de verzachtende nicotine salt e-liquid.
 • Zuivere smaak: Dampers die naarmate ze langer gebruik maakten van de elektrische sigaret hun nicotine gehalte hebben afgebouwd, zal het zijn opgevallen dat er een verschil in smaak is tussen 12mg/ml e-liquid of nicotinevrije e-liquid. Dit komt doordat freebase nicotine van grote invloed is op de smaak van de gehele e-liquid. Nicotine zout heeft hier nagenoeg geen enkele invloed op. Dit betekent dat de e-liquid een vollere en meer zuivere smaak heeft, die zacht is voor de keel.
 • Geen krachtige MOD nodig en daardoor goedkoper: Een feit is een feit: geavanceerde MOD’s met verschillende instelmogelijkheden zijn nou eenmaal duurder in aanschafprijs dan een bescheiden, eenvoudige elektrische sigaret. Daarnaast verbruikt zo’n MOD vaak meer e-liquid dan een kleine e-sigaret. Helemaal als u veel nicotine tot u wilt nemen. Indien u een elektrische sigaret van klein formaat waar u weinig gebruik van hoeft te maken om aan de juiste hoeveelheid nicotine te komen wenst, dan is het gebruiken van op nicotine salt- gebaseerde e-liquid een goedkopere en gemakkelijkere optie.

Nadelen:

 • Te veel nicotine: Zware rokers hebben vaak behoefte aan een flinke dosis nicotine. Bent u juist geen zware roker? Dan zijn de hoge nicotinegehaltes die met nicotine salts e-liquid gedampt worden minder geschikt. Voor deze mensen volstaat het dampen van nicotinegehaltes tussen de 3mg/ml en 12mg/ml.
 • Minder opties: De opties die nicotine salts e-liquids met zich meebrengen zijn beperkt. Dat komt omdat deze soort liquid alleen gebruikt kan worden in de daarvoor bestemde, eenvoudige elektrische sigaretten. Dat is anders dan bij het gebruik van freebase e-liquid. Dat is liquid die gebruikt kan worden in elke combinatie tussen een MOD en een tank die u zich maar kunt bedenken.
 • Minder ‘plezier’: Een goede manier om freebase e-liquid met nicotine salts te vergelijken is “fashion over function”. Nicotine salts e-liquid is rechttoe rechtaan e-liquid om u van een hoge dosis nicotine te voorzien en u een ervaring te bieden die dichter bij het roken van een normale sigaret komt.

IS NICOTINE SALT IETS VOOR U?

Dit is natuurlijk een persoonlijke vraag, waar alleen u het antwoord op weet. Om er achter te komen of nicotine salts voor u geschikt is, is het handig om de volgende vragen voor uzelf te beantwoorden:

 • Ben ik een zware roker (één pakje per dag of meer)?
 • Wil ik een ervaring die dicht bij het echte roken komt?
 • Wil ik een zachte damp en een hoog nicotinegehalte?
 • Zijn discrete dampwolkjes voldoende of blaas ik liever grote wolken uit?
 • Hoeveel geld wil ik aan het elektrisch roken besteden?

Dit zijn natuurlijk slechts richtlijnen. U kunt altijd een apparaatje aanschaffen om te kijken of het iets voor u is. Als u dat wenst, kunt u daarna altijd overstappen naar een sub-ohm MOD om lagere nicotinegehaltes te dampen. Als u net overstapt op dampen is het in ieder geval altijd verstandig, salts of geen salts, om te beginnen met een elektrische sigaret zonder al te veel ingewikkelde instelmogelijkheden. Wenst u graag een persoonlijk advies of uitleg? Loop dan gerust één van onze winkels binnen, of neem contact op met onze klantenservice (0800-8108).