Het schoonmaken van de clearomizer

De clearomizer, het tankje waar de e-liquid in gaat, is misschien wel het meest belaste onderdeel van de elektrische sigaret. Om te zorgen dat de clearomizer lang meegaat, is het van belang dat u deze goed onderhoudt en tijdig schoonmaakt. In dit artikel leest u hoe u dat het beste kunt doen.

De meesten van ons maken iedere dag gebruik van de elektrische sigaret. We verwisselen zo nu en dan de coil unit en zorgen er daarnaast voor dat onze clearomizer te allen tijde gevuld is met onze favoriete e-liquid. Een elektrische sigaret is een apparaatje dat met zorg behandeld dient te worden, om defecten en schade te voorkomen. Dat betekent niet alleen dat we zorgvuldig met de batterij om moeten gaan en moeten voorkomen dat het apparaat valt of stoot, het betekent ook dat we regelmatig onderhoud moeten uitvoeren aan het onderdeel dat misschien wel het meeste wordt belast: de clearomizer.

Ghosting: Ook wel spooksmaak genoemd. We kennen het allemaal wel: we willen graag een nieuw smaakje dampen, maar vinden het zonde om een nieuwe atomizer te plaatsen en hebben geen tijd of zin om het hele tankje schoon te maken. Wanneer we een nieuwe smaak in de clearomizer doen, zullen we nog even de oude e-liquid proeven. Daarna komt de smaak van de nieuwe e-liquid vanzelf beter door. Toch zal de nieuwe smaak nooit helemaal zuiver zijn. De oude smaak zal altijd in lichte mate aanwezig blijven. Om de meest zuivere smaak te kunnen garanderen, ontkomen we er dus niet aan: Het schoonmaken van de clearomizer.

  • “Om de meest zuivere smaak te kunnen garanderen, ontkomen we er dus niet aan: Het schoonmaken van de clearomizer.”

Clearomizer als nieuw: Helaas is het zo dat vooral e-liquids die het bestandsdeel plantaardige glycerine (VG) bevatten, op den duur smurrie achterlaten in de clearomizer. Deze smurrie is misschien niet altijd zichtbaar, maar kan op den duur wel problemen geven en slijtage bevorderen. Zo kan de ophoping van VG zorgen voor een minder zuivere smaak, een negatief effect op de atomizer of coil unit, een slechtere luchttoevoer en een verbrande smaak. Ook kunnen restjes e-liquid tussen de schroefdraden van de batterij terecht komen, waardoor deze op den duur niet goed meer werken.

Eén van de hoofdredenen waarom het belangrijk is om de clearomizer schoon te maken, naast het feit dat er dagelijks e-liquid inzit en damp langs het mondstuk komt, is omdat de elektrische sigaret vaak in broekzakken, jaszakken of tassen wordt bewaard. Op deze manier komen er gemakkelijk stofjes of andere dingen in de clearomizer terecht die er niet thuishoren. Daarnaast is onze mond een bron van bacteriën. Er komt hoe dan ook altijd wat speeksel in de clearomizer terecht. Wilt u lang gebruik kunnen maken van uw clearomizer en zorgen dat deze altijd de optimale smaak- en dampbeleving aan u geeft? Verwaarloos uw clearomizer dan niet!

  • “Wilt u lang gebruik kunnen maken van uw clearomizer en zorgen dat deze altijd de optimale smaak- en dampbeleving aan u geeft? Verwaarloos uw clearomizer dan niet!”

Wat hebben we nodig

 • Clearomizer;
 • Nieuwe coil unit/atomizer;
 • Vodka/alcohol (optioneel);
 • Warm water;
 • Katoenen doek/keukenrol;
 • Tandenborstel/wattenstaafje (optioneel);
 • Bakjes.

Wat gaan we doen

 1. Het is natuurlijk niet handig om iets schoon te maken waar nog wat in zit. Als eerste wilt u er dus voor zorgen dat er geen e-liquid meer in het tankje zit. Als de clearomizer leeg is, haalt u alle onderdeeltjes van de clearomizer uit elkaar. De oude coil unit kunt u weggooien. Nu kunt u ieder los onderdeeltje in een bakje met warm water leggen. Afhankelijk van hoe lang het geleden is dat u de clearomizer de vorige keer heeft schoongemaakt, kunt u wat handzeep toevoegen aan het warme water. Roer zachtjes door de kom, zodat ieder onderdeel van de clearomizer goed schoongespoeld wordt.

 2. Als u dit gedaan hebt, kunt u een tweede kom vullen met half water, half vodka of schoonmaakalcohol. Haal de onderdeeltjes uit de eerste kom en spoel ze goed schoon met water. Zorg, indien u bij de vorige stap zeep gebruikt hebt, dat alle zeepresten verwijderd zijn. Leg nu de onderdelen van de clearomizer in de tweede kom. Het vodka- of alcohol mengsel zorgt er voor dat de onderdelen van de clearomizer gedesinfecteerd worden. Daarnaast geeft het stainless steel extra glans. Laat de onderdelen van de clearomizer zo’n vijf minuten in het badje rusten.

 3. Leg de onderdelen vervolgens terug in het bakje met water. Roer de onderdeeltjes goed door het bakje, zodat de alcoholresten goed worden weggespoeld. Pak nu een tandenborstel en wattenstaafjes om de schroefdraden schoon te maken. Zorg er hierbij goed voor dat alle vuiligheid uit de schroefdraden of andere gleuven is. Als u dit gedaan hebt, spoelt u de onderdeeltjes nogmaals goed af onder de kraan. Wanneer u klaar bent, pakt u een katoenen doek om alle onderdeeltjes stuk voor stuk goed af te drogen.

 4. Als ieder onderdeeltje van de clearomizer droog is, kunt u een nieuwe coil unit plaatsen. Daarnaast draait u alle onderdeeltjes nauwkeurig weer terug op elkaar. Draai de onderdeeltjes niet te vast. Dat kan de schroefdraad of de coil unit beschadigen. Vast is vast!

 5. Indien u geen (schoonmaak)alcohol in huis hebt, kunt u stap twee overslaan. Als u de overige stappen goed uitvoert, zal het resultaat nog steeds goed zijn. Als alles goed is gegaan, ziet uw clearomizer er weer uit als nieuw. De smaak die de clearomizer zal geven zal een stuk meer zuiver zijn dan voorheen. Om te garanderen dat de clearomizer de beste smaak blijft geven, raden we, afhankelijk van hoe veel u gebruik maakt van uw clearomizer, aan om in ieder geval één keer per week de tijd te nemen om de clearomizer uitvoerig te poetsen.

  • “Draai de onderdeeltjes niet te vast. Vast is vast!”

Tot slot

Het schoonmaken van de clearomizer zal in het begin een priegelwerk lijken, maar naarmate u het vaker heeft gedaan wordt u er vanzelf handiger in. Daarnaast is het misschien even een karwei, maar het levert u de beste smaakbeleving op. Zorg dat u het beste uit uw materiaal haalt. Hoe beter u voor uw materiaal zorgt, hoe beter en langer het u van dienst is. En wie wil dat nou niet?!

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee