DIY: Zelf coils bouwen

Do it yourself! Zelf coils bouwen voor een elektrische sigaret? Lees de onderstaande informatie om de basis van het coil bouwen onder de knie te krijgen dan goed door.

Introductie

Iedereen die gebruik maakt van de elektrische sigaret is als het goed is bekend met de verwisselbare coil unit. Een kant-en-klaar product dat u vanuit de verpakking meteen kunt gebruiken. Deze worden vaak verkocht in setjes en dienen wanneer u deze na gebruik vervangen hebt weggegooid te worden. Naast deze kant-en-klare producten is het echter ook mogelijk om zelf uw coils te bouwen. Een goede zelfgebouwde coil hoeft u, in tegenstelling tot de kant-en-klare coils, niet weg te gooien na gebruik. Vaak kunt u deze coils opnieuw opbouwen. Omdat de maker van de coil zelf de weerstand van de coil, de wijze van opbouw en het coil- en wickmateriaal kan bepalen, kan hiermee daarnaast invloed worden uitgeoefend op zowel de dampopbrengst als ook de smaak.

Er is voor deze manier van elektrisch roken enige technische kennis nodig om dit veilig en optimaal te kunnen uitvoeren. Deze pagina richt zich vooral op personen die nog nooit zelf een coil hebben gebouwd en die dat willen doen in combinatie met een rebuildable atomizer (RBA). Hoe dat allemaal precies werkt? We leggen de basisbeginselen graag in stappen aan u uit.

1. Zorg voor een goede werkplek

Wanneer u uw eigen coils gaat bouwen, werkt u met kleine onderdeeltjes. Ieder onderdeeltje is belangrijk. U dient er dan ook voor te zorgen dat deze niet kwijt raken. U kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een rubberen matje om de onderdeeltjes op te plaatsen. Daarnaast is een houder voor de base van de RBA handig om de onderdeeltjes goed te kunnen demonteren of monteren.

2. Wat hebt u nodig

Om uw eigen coils te bouwen, hebt u een aantal materialen nodig. Tegenwoordig zijn er complete kits verkrijgbaar die al het gereedschap bevatten dat u nodig hebt. Materialen die u doorgaans nodig zult hebben zijn:

Gereedschap / ToolToelichting
Wikkel sokkel Om je verdamper op te plaatsen voor gemakkelijker werken
Schroevendraaier Klein plat/kruiskop voor de schroefjes waarmee de coil wordt bevestigd
Butaan brandertje Voorgloeien van de weerstandsdraad om veerkracht te verminderen
Mini kniptang Voor het knippen van de weerstandsdraad
Wikkel tool (of staafjes/boortjes in verschillende diameters) om de coil eenvoudig te wikkelen
Pincet Met platte bek om de coil te kunnen vormen/samenknijpen (micro coil)
Ohm meter Om de weerstand van de coil te kunnen meten
Schaar Voor het knippen van het wick materiaal

 

Coil / WickmateriaalToelichting
Weerstandsdraad De draad waaruit de coil wordt gewikkeld (Kanthal, Nichroom enzovoorts)
Wickmateriaal De zogenaamde lont die zorgt voor transport en opname van de liquid (Silica, Ekowool, organisch katoen enzovoorts)
Gewikkelde coil Al gewikkelde coil die direct geplaatst kan worden
Weerstandsdraad: Kanthal Wickmateriaal Gewikkelde Coil

 

Naast de genoemde gereedschappen en materialen is er ook nog wat kennis nodig. Kennis over de eigenschappen van de toegepaste materialen en de specificaties van uw e-sigaret en batterij.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verschillende diameters van Kanthal en Nichroom draad. Elke diameter heeft zijn eigen weerstand. Of bijvoorbeeld de verschillende wick materialen. Het ene wick materiaal absorbeert en transporteert een dikkere e-liquid (meer VG) beter dan het andere wick materiaal.

Hieronder een tabel met de verschillende diameters Kanthal A1 weerstandsdraad met de conversie van AWG naar millimeters:

AWGDiameter draadDiameter wikkelstaafjeAantal wikkelingenWeerstand van de coil in Ohm
32 AWG 0,202 mm 2,0 mm 5 á 6 ≈ 2,0 Ω
30 AWG 0,254 mm 2,0 mm 6 á 7 ≈ 1,6 Ω
28 AWG 0,321 mm 2,0 mm 7 á 8 ≈ 1,2 Ω
26 AWG 0,405 mm 2,5 mm 7 á 8 ≈ 1,0 Ω
24 AWG 0,511 mm 3,0 mm 8 á 9 ≈ 0,8 Ω

 

3. Een RBA Kopen

Het bouwen van een coil doet u niet uit het niets. Om een coil te kunnen bouwen, hebt u een deck nodig. In dit artikel focussen we ons op het bouwen van een coil op een rebuildable atomizer (RBA). Voor u begint met het maken van uw eigen coil, dient u een RBA aan te schaffen die compatibel is met het tankje waarin u de RBA wenst te gebruiken.

RBA staat voor rebuildable atomizer. Rebuildable atomizer is een verzamelnaam voor:

  • RTA - Rebuildable Tank Atomizer
  • RDA - Rebuildable Dripping Atomizer

Dit zijn de verdampers die zo geconstrueerd zijn dat de gebruiker zelf de coil dient te maken en aanbrengen op de daarvoor bestemde base of het deck. De RTA heeft een tank die gevuld moet worden met E-Liquid. De RDA heeft dat niet. De RDA moet steeds door middel van het bijvullen met een aantal druppels E-Liquid van voldoende E-Liquid worden voorzien.

    • Tip: Reinig een nieuw aangeschafte RBA altijd eerst grondig door deze te demonteren en de losse onderdelen goed te wassen met warm water en wat afwasmiddel. Maak de onderdeeltjes goed droog met een doekje.

Zelf coils bouwen met Rookwinkel.nl

4. Demonteer de RBA

Het is uiteraard van belang dat de posts waar de coils in geplaatst gaan worden, goed bereikbaar zijn. Haal daarom de tank of de chimney, het gedeelte met de batterijaansluiting en de coil aansluitpunten, van het deck af zodat de posts vrij zijn.

5. Een Coil Wikkelen

Naast een breed assortiment aan RBA's zijn er ook tal van mogelijkheden met betrekking tot coil- en wickmateriaal. Simpel uitgelegd: De dikte van een coil (wikkeldraad, gloeidraad) wordt uitgedrukt in AWG. Hoe hoger dit getal, hoe kleiner de diameter van de draad. Hoe kleiner de diameter van de draad, hoe hoger de weerstand van de draad.

Bekijk onderstaande tabel met praktische voorbeelden voor het bouwen van single coils:

AWGDiameter draadDiameter wikkelstaafjeAantal wikkelingenWeerstand van de coil in Ohm
32 AWG 0,202 mm 2,0 mm 5 á 6 ≈ 2,0 Ω
30 AWG 0,254 mm 2,0 mm 6 á 7 ≈ 1,6 Ω
28 AWG 0,321 mm 2,0 mm 7 á 8 ≈ 1,2 Ω
26 AWG 0,405 mm 2,5 mm 7 á 8 ≈ 1,0 Ω
24 AWG 0,511 mm 3,0 mm 8 á 9 ≈ 0,8 Ω

 

Wire of weerstandsdraad knippenAls de gewenste gloeidraad (wire) dikte is bepaald, knippen we een stukje van ca. 10cm. tot 15cm. af. Dit is erg ruim en zal waarschijnlijk een stuk minder worden wanneer enige ervaring is opgedaan met het zelf bouwen van coils. Het gebruik van een speciaal tangetje wordt aanbevolen.

Als de gewenste gloeidraad (wire) dikte is bepaald, knippen we een stukje van ongeveer 10 tot 15cm af. Dit is erg ruim en zal waarschijnlijk een stuk minder worden wanneer enige ervaring is opgedaan met het zelf bouwen van coils. Het gebruik van een speciaal tangetje wordt aanbevolen.

Voorgloeien van de weerstandsdraad met een klein butaanbrandertje kan handig zijn om de springerigheid van de weerstandsdraad te verminderen. Dit is niet noodzakelijk om te doen, maar hierdoor wikkelt de draad iets gemakkelijker. Pak het stukje op lengte gemaakt weerstandsdraad wanneer u dit wel doet met een kleine tang op, en laat het even over de gehele lengte opgloeien door er met het brandertje langs te gaan.

De coil op de posts plaatsen

Om de weerstandsdraad (wire) op een zeer nette manier te wikkelen, kan gebruik worden gemaakt van een zogenoemde "Coil Jig". Dit is een handig apparaatje om snel en eenvoudig coils te wikkelen. Om een goed voorbeeld te geven hebben we op de foto's gebruik gemaakt van extra dikke weerstandsdraad.

 

 

 

    • Let op: Wanneer u een dual coil maakt, twee coils met een gelijke weerstand die parallel worden geschakeld, deelt u de weerstand van één van de coils door twee. Twee coils van 1,0 ohm geven samen dus een eindweerstand van 0,5 ohm.

6. De Coil(s) op het deck bevestigen

Draai de schroefjes op de posts van het deck geheel open en vorm de weerstandsdraad mooi zodat deze zonder andere elementen te raken in de gaatjes passen. Schroef de coil met beleid vast. Knip aan de andere kant van de post het restmateriaal aan weerstandsdraad weg met een tang. Zorg dat de coil(s) netjes in het midden of boven de airflow gaten van de dripper zit(ten) om een goede werking te garanderen. Zoals alle technische zelfbouw projecten betekent netjes werken een beter resultaat. Oefening baart kunst.

Zoals eerder aangegeven is het van belang dat de coil in zijn geheel vrij is van contact met andere onderdelen. Dit veroorzaakt namelijk kortsluiting. Voordat de Wick (of lont) geplaatst wordt is het raadzaam de chimney (behuizing van de RBA) even op het deck te plaatsen om te zien of de coil(s) goed is geplaatst.

Doormeten van de weerstandsdraad

7. Meten en Controleren van de weerstand van de coil

Om de weerstand van de coil(s) door te meten en te controleren of het juiste resultaat is behaald wordt gebruik gemaakt van een zogenoemde ohm meter. Met dit apparaatje kun je, zoals de naam al doet vermoeden, de weerstand van je coil doormeten.

Het komt wel voor dat er extreme waardes worden aangegeven door de ohm meter. Dit kan komen door verkeerde bevestiging, ongewenst contact van de coil met andere onderdelen dan de posts of simpelweg vervuilde contactpuntjes. Loop het geheel na en corrigeer waar nodig. Vervolgens opnieuw doormeten.


Dryburnen van een coil

8. Testen van de werking van de coil

Wanneer we zeker zijn dat alles goed werkt kunnen we ons wenden tot het plaatsen van de wick of het katoen. Voor we dat doen, gaan we bekijken of de coil mooi gelijkmatig verwarmt. We plaatsen de RBA op een MOD of batterij voor een elektrische sigaret en drukken enkele seconden op de vuurknop. Een gelijkmatige en gelijktijdige verwarming zal laten zien dat de coil mooi opgloeit van binnen naar buiten.

Deze handeling kan ook worden toegepast om de coil schoon te maken. Dit noemen we een "dry burn". Controleer na het testen van de coil altijd nog even of de coil goed op de posts bevestigd is.

    • Let op: Wanneer u de batterijknop indrukt is het van belang de coil niet aan te raken. Deze kan erg heet worden en letsel veroorzaken!

Wick materiaal knippen

9. De Wick in de coik plaatsen

Nu moeten we er voor zorgen dat de e-liquid kan worden opgenomen door de coil unit. Hiervoor wordt het zogenoemde wick materiaal gebruikt. Dit is katoen, silica of eco-wool. Wanneer deze door de coil heen wordt geplaatst, kan deze stof de e-liquid opnemen en zo ontstaat een goed werkende coil unit. Helemaal zelf gemaakt!

Als voorbeeld gebruiken we organische katoen, verkrijgbaar op matjes. Organisch katoen heeft als eigenschap dat het de vloeistof goed opneemt en de smaak zuiver houd. Knip een strook van ca. 5mm van het matje af en draai hier met de hand een puntje aan. Op deze manier kan de lont (wick) makkelijker door de coil worden geregen.

Het plaatsen van het Wick Materiaal

Zorg er voor dat het wick materiaal niet te strak zit (dus te dik) en ook niet te los (te dun). De wick moet met niet al teveel moeite heen en weer geschoven kunnen worden. Knip de uiteinden gelijkmatig af en zorg er voor dat de wick netjes door de coil wordt gedraaid. Laat zoveel mogelijk ruimte tussen de coil en het overige wick materiaal ontstaan om een goede airflow te garanderen.

Plaats uw RBA en vul uw e-sigaret met e-liquid. Even in laten trekken en dampen maar!

    • Let op: Deze handleiding is slechts een leidraad voor beginners. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Vragen of opmerkingen over het bouwen van uw eigen coils? Onze klantenservice staat op werkdagen van 09:00u tot 18:00u voor u klaar!

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee