Vaste coils, verwisselbare coils of rebuildables?

Er is een steeds ruimer aanbod aan coil units en de keuze wordt steeds groter. Aangezien ieder tankje – en de coil unit die er in gaat – anders is, is het belangrijk om de voor- en nadelen van iedere soort coil unit te bekijken voor u beslist welk tankje en welke soort coil unit het beste bij u past. Eén van de belangrijkste vragen hierbij is of uw voorkeur ligt bij standaard fabriekscoils, een tankje met een vaste coil unit of een coil unit die u zelf opnieuw op kunt bouwen.

Vaste coils, verwisselbare coils of rebuildables?

Een coil unit is het elementje in het tankje van een elektrische sigaret dat de e-liquid absorbeert, verwarmt en omzet in damp. Een coil unit, ook wel atomizer genoemd, bestaat uit een gloeidraad en zogenoemd wick-materiaal. Wick-materiaal is het stukje stof, zoals bijvoorbeeld katoen, dat de e-liquid absorbeert. Wanneer de spanning vanuit de batterij naar de gloeidraad wordt geleid, wordt de gloeidraad heet. Op dat moment zal de geabsorbeerde e-liquid worden omgezet in damp, welke u vervolgens kunt inhaleren.

Er is een steeds ruimer aanbod aan coil units en de keuze wordt steeds groter. Aangezien ieder tankje – en de coil unit die er in gaat – anders is, is het belangrijk om de voor- en nadelen van iedere soort coil unit te bekijken voor u beslist welk tankje en welke soort coil unit het beste bij u past. Eén van de belangrijkste vragen hierbij is of uw voorkeur ligt bij standaard fabriekscoils, een tankje met een vaste coil unit of een coil unit die u zelf opnieuw op kunt bouwen.

Tankjes zonder verwisselbare coils

Cartridges of pods zijn tankjes die als zij geen smaak meer geven of verbrand smaken – in de meeste gevallen - in zijn geheel vervangen moeten worden. Deze tankjes hebben een ingebouwde coil unit welke niet vervangen kan worden. Meestal worden deze tankjes gebruikt tot de smaak er flink op achteruit gaat, of er minder damp uit komt. Omdat het tankje in zijn geheel wordt herplaatst, is dit op de termijn duurder dan het gebruik van een tankje dat geen wegwerpproducten gebruikt, of waarbij alleen de coil unit vervangen hoeft te worden. Omdat deze tankjes regelmatig vervangen moeten worden, worden ze zo goedkoop mogelijk gemaakt. Hierdoor missen ze echter wel functies die herbruikbare atomizers vaak wel hebben, zoals bijvoorbeeld de airflow control. Dit kan resulteren in minder smaak of damp. Al met al is dit type coil unit dus niet voor iedereen geschikt. Op de lange termijn is een tankje met een ingebouwde coil unit een duurdere optie. Voor de beginnende damper is een wegwerptankje echter ideaal om te ontdekken of elektrisch roken iets is.

    • Let op: Niet alle pods hebben een vaste coil unit! Er zijn ook pods waarvan de coil verwisseld kan worden. Lees voor u een podsysteem aanschaft de productinformatie daarom goed door.

Standaard fabriekscoils

Tankjes met een vervangbare coil unit zijn vandaag de dag de meest gebruikte tankjes. De coil unit zit meestal op de zogenoemde atomizer base geschroefd. Wanneer men de atomizer base losschroeft van het tankje, komt de coil unit vrij en kan deze losgeschroefd worden en vervangen worden voor een nieuwe. Hoewel deze tankjes vaak een tikje duurder zijn dan de wegwerp tankjes, hebben deze wel wat functies die de wegwerpvariant vaak niet heeft. Zo zijn er functies als het regelen van de luchttoevoer en zijn de tankjes vaak gemaakt van Pyrex glas. Dit voor een zuivere smaak en een grote dampproductie. Ook zijn deze tankjes makkelijk schoon te maken en beter te onderhouden, waardoor zonder problemen van smaakje te wisselen valt en men lang met het tankje kan doen. Op de lange termijn betaalt deze in aanschaf iets duurdere tank zich terug. Slechts de coil unit hoeft ten slotte vervangen te worden. Coil units voor deze tankjes zijn apart verkrijgbaar. Het tankje met verwisselbare coil is dus een aanschaf voor de langere termijn.

Als u het leuk vindt om zelf te knutselen, dan is met de juiste technische kennis de rebuildable atomizer wellicht iets voor u.

Rebuildable atomizers

Een goede zelfgebouwde coil hoeft u, in tegenstelling tot de kant-en-klare coils, niet weg te gooien na gebruik. Vaak kunt u deze coils opnieuw opbouwen. Omdat de maker van de coil zelf de weerstand van de coil, de wijze van opbouw en het materiaal van de gloeidraad en de wick kan bepalen, kan hiermee daarnaast invloed worden uitgeoefend op zowel de dampopbrengst als ook de smaak. Er is voor deze manier van elektrisch roken enige technische kennis nodig om dit veilig en optimaal te kunnen uitvoeren.

Rebuildable atomizers en de spullen die nodig zijn om een nieuwe coil te kunnen bouwen zijn in aanschaf wat duurder dan de voorgaande opties. Op de lange termijn zal dit zich echter uitbetalen. De coil unit gaat namelijk langer mee. Wanneer de smaak die de coil geeft niet meer goed is, hoeft men bij een goed gebouwde coil slechts de wick – het stukje katoen dat de e-liquid absorbeert – te verwijderen, de gloeidraad schoon te branden en vervolgens een nieuwe wick te plaatsen. Wanneer de gloeidraad niet gelijkmatig meer opwarmt of wanneer men met een andere weerstand wenst te dampen, dient ook de gloeidraad vervangen te worden. Bij het opnieuw opbouwen van uw eigen coils geldt; oefening baart kunst.

Er wordt wel eens gedacht dat alleen de meest ervaren dampers geschikt zijn voor het bouwen van hun eigen coils. Niets is echter minder waar. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Maar iedereen is ooit bij het begin begonnen! Met de juiste instructies, kennis en een beetje oefening kan iedereen het leren. De verschillende materialen, weerstanden, draadformaten en wickmaterialen zullen allen voor een andere damp ervaring zorgen. Alleen u kunt beslissen wat voor u het beste werkt.

    • Let op: Veiligheid voorop! Denkt u eraan om te beginnen met het bouwen van uw eigen coils? Lees dan deze pagina goed door.

Als u besluit om een rebuildable atomizer te proberen, zijn er een aantal dingen nodig voor u kunt beginnen. Verwarmingsdraad (Kanthal, Nichroom, Nikkel of Titanium), wickmateriaal (stof welke de e-liquid opneemt) en natuurlijk ook het gereedschap zoals draadtang, schroevendraaiers, pincet, enzovoorts. Om te meten of alles goed gegaan is, is een Ohm-meter geen overbodige luxe. Het lijkt even een werk, en in het begin is dit ook zo. Echter, oefening baart kunst, en het feit dat de coil zo naar eigen wens en smaak aan te passen is, maakt dat maar weinig mensen die begonnen zijn met het bouwen van eigen coils nog terug willen naar voorgebouwde coils.

De verschillend eigenschappen

Zoals u hebt gemerkt, zijn er coil units in veel verschillende soorten en maten. Om te bepalen welke soort coil unit voor u het meest geschikt is, is het verstandig om de verschillende kenmerken en eigenschappen van de verschillende coils onder elkaar te zeggen en de plus- en de minpunten tegen elkaar af te wegen. Om u daarbij te helpen, is een overzicht gemaakt waarin we de belangrijkste punten voor u op een rij hebben gezet:

Kenmerken van de verschillende typen atomizers

Type coil:Wegwerp cartridge/podFabriekscoilRebuildable atomizer
Moeilijkheidsgraad: + ++ ++++
Damproductie: ++ +++ +++++
Smaak: ++ +++ +++++
Onderdelen: + +++ ++++
Kosten op lange termijn: +++++ +++ +

Tot slot

Een elektrische sigaret is een apparaatje dat vol zit met kleine elektronica. Net zoals uw telefoon is het dus belangrijk dat de e-sigaret met zorg wordt gebruikt om defecten en schade te voorkomen. Lees altijd de bijgevoegde handleiding aandachtig door om verrassingen te voorkomen. Gebruik nooit een coil unit in een tankje waarmee deze niet compatibel is. De zoektocht naar de juiste coil unit met de weerstand die bij u en uw behoeften past, kan een hele zoektocht zijn. De rookwinkel.nl klantenservice staat op werkdagen van 9:00uur tot 18:00uur klaar om u te voorzien van een passend advies.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee