Sub Ohmen

Als u nieuwsgierig bent naar Sub Ohmen omdat dit zorgt voor meer damp en een betere smaak tijdens het dampen dan is het verstandig om uzelf hier eerst over in te lezen. Sub-ohmen geeft veel meer damp dan een normale e-sigaret en het is heftiger om op deze manier te dampen. De damp en het geluid van de verdamping kan overweldigend zijn als u dit niet gewend bent.

Wat is Sub Ohmen?

Sub Ohmen betekent dat er tijdens het dampen gebruik wordt gemaakt van een coil waarvan de weerstand lager is dan 1.0Ω. Doordat de elektrische sigaret gebruik maakt van een coil met een lager Ohmage is het aantal Ampère (stroom) hoger. Omdat de stroomsterkte hoger is, wordt de coil unit warmer en kan hierdoor een grote hoeveelheid vloeistof verdampen wat zorgt voor veel damp en meer smaak, een lager nicotinegehalte is bij Sub Ohmen aan te raden.

Omdat de apparatuur geschikt moet zijn voor de verhouding tussen het Ohmage en de Ampère is er vaak technische kennis nodig om dit veilig uit te kunnen voeren.

Sub Ohmen wordt veelal gedaan door ervaren elektrische rokers die precies weten wat deze techniek inhoudt. Maar ook ervaren elektrische rokers die Sub Ohmen zijn ooit beginners geweest en daarom staan hieronder manieren om te Sub Ohmen voor zowel beginners als ervaren elektrische rokers.

Hoe werkt Sub Ohmen?

Er is een aantal verschillende manieren om te Sub Ohmen. Hieronder worden 3 verschillende manieren omschreven voor beginnende, ervaren en gevorderde dampers.

Met een standaard e-sigaret en een kant-en-klare coil lager dan 1.0Ω (beginners)

Joyetech eGo ONE

Dit is de meest eenvoudige en veiligste manier van Sub Ohmen zonder dat zelf een coil bouwen nodig is.

Deze clearomizer, coil en batterij zijn uitsluitend geschikt om in combinatie met elkaar te gebruiken zoals deze in een set worden verkocht.

Zet u bijvoorbeeld deze clearomizer met een 0.5Ω coil (waar een weerstand van ongeveer 20Watt tot 35Watt voor nodig is) op een standaard eGo batterij, dan klopt de verhouding tussen het Ohmage en Ampère niet meer. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Wat zijn de voordelen van deze manier van Sub Ohmen?

Een grotere dampproductie.

De smaak is intenser en voller.

De voordelen zijn bekend, maar wat zijn de nadelen van deze manier van Sub Ohmen?

De clearomizer kan erg warm (heet) worden.

De vloeistof wordt sneller verdampt dan bij een normale coil.

Door de lage weerstand van de coil geeft de batterij meer stroom af, hierdoor is de batterij sneller leeg.

Deze manier van Sub Ohmen is dus erg toegankelijk. Als u echt meer smaak en damp wilt en op dit gebied geen technische kennis heeft is dit een goede manier om kennis te maken met Sub Ohmen.

 

Sub Ohmen met een reguleerbare MOD (ervaren)

Joyetech Cuboid

Deze manier van Sub Ohmen is ingewikkelder dan de methode van hierboven. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een reguleerbare MOD waarbij handmatig de juiste instelling kunnen worden ingesteld zoals het wattage, het voltage en soms ook de temperatuur middels  temperature control.

Als u zelf geen coils wilt bouwen maar kant en klare coil wilt gebruiken dan raden wij bij deze MOD de Aspire Atlantis clearomizer aan. Om hierbij het juiste Voltage of Wattage voor een bepaald Ohmage in te stellen is het gebruik van de onderstaande formule erg handig.

Deze formule wordt de 'Wet van Ohm' genoemd: U = I X R

De spanning (U) wordt uitgedrukt in Volt (V).

De stroomsterkte (I) wordt uitgedrukt in Ampère (A).

De weerstand (R) wordt uitgedrukt in Ohm (Ω).

Bijvoorbeeld: U heeft een coil met een weerstand (R) van 0.5Ω. U stelt de MOD in op 6.0Volt. Dit betekent dat u dus op ongeveer 12 Watt aan het dampen bent. (0.5 (U) / 6.0 (R) = 12 Ampère).

Deze formule kan als leidraad dienen als u gebruik maakt van een gereguleerde MOD. Het is overigens belangrijk om niet op een té hoog Ampère te dampen omdat sommige e-liquids dan schadelijke stoffen kunnen vrijgeven. Daarbinnen is het een kwestie van smaak om te bepalen op hoeveel Ampère u het fijnst vindt om te dampen. Hiermee kunt u dus experimenteren om uw favoriete stand te ontdekken bij verschillende weerstanden (ohmages).

Wat zijn de voordelen van deze manier van Sub Ohmen?

De mogelijkheid om met kant-en-klare Sub Ohm coils grote dampwolken te creeëren.

Door het variabele wattage kunnen de smaak en de throat-hit ingesteld worden.

Wat zijn de nadelen van deze manier van Sub Ohmen?

Om veilig te Sub Ohmen is er kennis omtrent de maximale wattage nodig.

Sub Ohmen op deze manier vereist dus enige kennis omtrent de wet van Ohm om veilig en optimaal gebruik te kunnen maken van een reguleerbare MOD in combinatie met een clearomizer met sub Ohm coils.

 

Sub Ohmen met een RBA en een reguleerbare MOD (gevorderden)

Wismec Reuleaux RX200

Een RBA ofwel Rebuildable Atomizer is een verzamelnaam van producten die worden gebruikt door dampers die zelf coils bouwen en welke in twee onderdelen ingedeeld kunnen worden:

    • RDA's (Rebuildable Dripper Atomizers)

Bij het gebruiken van een RDA kan er met de volste smaak en de meeste damp worden gedampt omdat de damp vrijwel direct vanaf de coil wordt geïnhaleerd. Er zal bij een RDA na een aantal trekjes e-liquid bijgedruppeld moeten worden. Maar de smaak is buitengewoon intens.

    • RTA's (Rebuildable Tank Atomizers)

Een RTA maakt gebruik van een tank, een voordeel hiervan is dat er niet bijgedruppeld hoeft te worden na een aantal trekjes. Anderzijds is de smaak minder intens dan bij een RDA.

Door het gebruik van verschillende metalen en technieken kunnen extreem lage weerstanden worden behaald. Populaire coil wires zijn Kanthal, Nikkel en Titanium. Naast deze metalen zijn er ook nog variabelen omtrent het type coil zoals bijvoorbeeld Clapton en Twisted. Afgezien van de benodigde kennis zoals bij de vorige manier weergegeven is ook de techniek en het gereedschap nodig om zelf coils te bouwen.

Een andere handige optie om tijd en moeite te besparen zijn het aanschaffen van voorgedraaide coils, welke gewoon verkrijgbaar zijn in Sub Ohm weerstanden.

Wat zijn de voordelen van deze manier van Sub Ohmen?

De mogelijkheid om extreem grote dampwolken te creëren.

De meest pure en intense smaakbeleving die mogelijk is.

Kant-en-klare coils voor RDA's zijn verkrijgbaar.

Wat zijn de nadelen van deze manier van Sub Ohmen?

Er is kennis nodig omtrent de verschillende variabelen om veilig en optimaal te kunnen dampen.

Om zelf goede coils te bouwen is er naast oefening ook gereedschap en materieel nodig.

Al met al vereist deze manier kennis en vaardigheden om fatsoenlijk te Sub Ohmen. Daarentegen kan er middels deze methode een extreem goede smaak worden behaald met erg veel damp. Voor veel dampers is het bouwen van coils en het dampen op dit niveau een verslavende hobby.