Sub Ohmen

Sub Ohmen betekent dat er tijdens het dampen gebruik wordt gemaakt van een coil unit waarvan de weerstand lager is dan 0,1Ω. Wanneer u Sub Ohm dampt, dampt u op een andere manier dan wanneer u dampt met een coil met een hogere weerstand. Hoe dat precies zit? In dit artikel leggen we het graag aan uit.

WAT IS SUB OHMEN?

Sub Ohmen betekent dat er tijdens het dampen gebruik wordt gemaakt van een coil waarvan de weerstand lager is dan 1,0Ω. Doordat de elektrische sigaret gebruik maakt van een coil met een lager weerstand, is de stroomsterkte die wordt afgegeven aan de coil hoger. Omdat de stroomsterkte hoger is, wordt de coil unit warmer en kan er hierdoor een grote hoeveelheid vloeistof worden verdampt. Dit zorgt vervolgens voor veel damp, welke direct over de longen geïnhaleerd dient te worden. Omdat er een grotere hoeveelheid damp de longen inkomt, is het raadzaam om een lager nicotinegehalte te gebruiken dan wanneer u met een coil met een hogere weerstand mouth-to-lung dampt.

Omdat de apparatuur geschikt moet zijn voor de verhouding tussen het Ohmage en de Ampère is er bij sommige apparaten technische kennis nodig om dit veilig uit te kunnen voeren. Tegenwoordig werken de meeste Sub Ohm clearomizers met coil units waarop staat aangegeven op welk wattage u deze het beste kunt dampen.

Sub Ohmen wordt veelal gedaan door dampers die geen voldoening meer halen uit mouth-to-lung dampen of door mensen die graag grote dampwolken creëren. Hieronder vindt u verschillende manieren om te Sub Ohmen, voor zowel beginners als ervaren dampers.

HOE WERKT SUB OHMEN?

Er zijn een aantal verschillende manieren om te Sub Ohmen. Hieronder worden drie verschillende manieren omschreven voor beginnende, ervaren en gevorderde dampers.

1. MET EEN STANDAARD E-SIGARET EN EEN KANT-EN-KLARE COIL LAGER DAN 1.0Ω (BEGINNERS)

Dit is de meest eenvoudige en veilige manier van Sub Ohmen zonder dat zelf een coil bouwen nodig is. Deze clearomizer, coil en batterij zijn uitsluitend geschikt om in combinatie met elkaar te gebruiken zoals deze in een set worden verkocht. Zet u bijvoorbeeld deze clearomizer met een 0,5Ω coil (waar een weerstand van ongeveer 20Watt tot 35Watt voor nodig is) op een standaard eGo batterij, dan klopt de verhouding tussen het Ohmage en Ampère niet meer. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

2. SUB OHMEN MET EEN REGULEERBARE MOD (ERVAREN)

Deze manier van Sub Ohmen is ingewikkelder dan de methode van hierboven. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een reguleerbare MOD waarbij handmatig de juiste instellingen kunnen worden ingesteld zoals het wattage, het voltage en soms ook de temperatuur middels temperature control.

Als u zelf geen coils wilt bouwen maar een kant en klare coil wilt gebruiken, moet u er op letten dat u kiest voor een clearomizer die sub-ohm coils ondersteunt. Op de coils die op deze clearomizers werken, staat vaak aangegeven op welk wattage u deze het beste kunt gebruiken. Op wat oudere apparaten, kan het zijn dat deze informatie ontbreekt. Om hierbij het juiste Voltage of Wattage voor een bepaald Ohmage in te stellen is het gebruik van de onderstaande formule erg handig.

Deze formule wordt de 'Wet van Ohm' genoemd: U = I X R

  • De spanning (U) wordt uitgedrukt in Volt (V).
  • De stroomsterkte (I) wordt uitgedrukt in Ampère (A).
  • De weerstand (R) wordt uitgedrukt in Ohm (Ω).

Bijvoorbeeld: U hebt een coil met een weerstand (R) van 0,5Ω. U stelt de MOD in op 6.0Volt. Dit betekent dat u dus op ongeveer 12 Watt aan het dampen bent. (0,5 (U) / 6,0 (R) = 12 Ampère).

Deze formule kan als leidraad dienen als u gebruik maakt van een gereguleerde MOD. Zet het wattage nooit te hoog! Het kan dan voorkomen dat de clearomizer te heet wordt en u uw lippen verbrandt. Ook kan het gebeuren dat het katoen van de coil unit verbrandt. Wanneer uw e-sigaret een verbrande smaak geeft, dient u de coil unit dan ook te vervangen. Er is niet één beste wattage voor iedereen. Dat is voor iedereen verschillend en een kwestie van smaak. Experimenteer hiermee om te ontdekken wat uw favoriete stand is bij verschillende weerstanden.

Sub Ohmen op deze manier vereist dus enige kennis over de wet van Ohm om veilig en optimaal gebruik te kunnen maken van een reguleerbare MOD in combinatie met een clearomizer met sub Ohm coils.

3. SUB OHMEN MET EEN RBA EN EEN REGULEERBARE MOD (GEVORDERDEN)

Een RBA, ofwel Rebuildable Atomizer, is een verzamelnaam van producten die worden gebruikt door dampers die zelf coils bouwen en welke in twee onderdelen ingedeeld kunnen worden:

RDA's (Rebuildable Dripper Atomizers)

Bij het gebruik van een RDA, ook wel dripper genoemd, wordt er e-liquid direct op de coil gedruppeld. De e-liquid wordt op deze manier vrijwel direct van de coil geïnhaleerd. Dit is van invloed op de smaak en de dampproductie. Wanneer u gebruik maakt van een RDA, dient u na een aantal trekjes nieuwe e-liquid in de coil te druppelen. Deze wordt immers niet opgeslagen.

RTA's (Rebuildable Tank Atomizers)

Een RTA maakt gebruik van een tank. Een voordeel hiervan is dat er geen e-liquid ingedruppeld hoeft te worden na een aantal trekjes. Deze wordt immers opgeslagen. Omdat de e-liquid opgeslagen wordt in het tankje, is dit van invloed op de smaak.

Door het gebruik van verschillende metalen en technieken kunnen extreem lage weerstanden worden behaald. Populaire materialen voor de draad van de coil unit zijn Kanthal, Nikkel en Titanium. Naast deze metalen zijn er ook nog variabelen betreffende het type coil. Zo kan een coil bijvoorbeeld Clapton en Twisted draden hebben. Afgezien van de benodigde kennis zoals bij de vorige manier weergegeven, is ook de techniek en het gereedschap nodig om zelf coils te bouwen.

Een andere manier om tijd en moeite te besparen, is het aanschaffen van voorgedraaide coils, welke verkrijgbaar zijn in sub ohm weerstanden.

Al met al vereist deze manier van dampen kennis en vaardigheden om fatsoenlijk te kunnen Sub Ohmen. Er kan middels deze methode echter een grote invloed worden uitgeoefend op de smaakbeleving en op de dampproductie van uw elektrische sigaret.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee