Stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken? Wij van Rookwinkel.nl helpen u graag een handje op weg om te stoppen met roken en de overstap te maken naar de elektrische sigaret. Op het internet is er zo veel informatie te vinden over elektrisch roken, dat de kans groot is dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we de belangrijkste dingen voor u op een rijtje gezet.

Wilt u stoppen met roken en overstappen op elektrisch roken? Top! Dan helpen we u graag een handje op weg. Op het internet is er ontzettend veel informatie te vinden over elektrisch roken. Zo veel informatie, dat de kans groot is dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we hier de belangrijkste dingen voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u voorkomen dat u een miskoop doet en dat uw e-sigaret na twee weken in een hoek van uw kast belandt. Overstappen klinkt namelijk makkelijk, maar het is natuurlijk niet niks om te stoppen met roken. Het is ten slotte niet alleen de nicotine waar u aan verslaafd bent. De handeling en de gewoonte alleen is al één van de oorzaken waardoor stoppen met roken vaak minder gemakkelijk gaat dan men hoopt.

1. Laat u informeren!

Het komt helaas veel te vaak voor dat men zonder enige kennis van het dampen een setje in huis haalt, de verpakking opent, en eigenlijk geen idee heeft waar nu te beginnen. Men doet maar wat, en zit vervolgens met een elektrische sigaret die niet goed smaakt, lekt, te weinig damp afgeeft, te ingewikkeld is of geen voldoening geeft. Het setje belandt in de kast, en men grijpt gauw weer naar de sigaret. En dat is zonde. Een elektrische sigaret is een technisch apparaatje. Dat betekent niet dat u bijzonder technisch moet zijn of dat het ingewikkeld hoeft te zijn, maar net zoals bij ieder ander elektronisch apparaat is het wel belangrijk dat u weet hoe u het moet gebruiken en hoe u het moet onderhouden.

2. In kaart brengen van uw rookbehoeften

Voor u de overstap naar het dampen maakt, is het van belang om in kaart te brengen wat voor roker u eigenlijk bent. De elektrische sigaret moet immers aan uw rookbehoefte kunnen voldoen. Hoeveel sigaretten rookt u per dag? Rookt u zware shag, of light sigaretten? Bent u een kettingroker, of rookt u alleen op specifieke momenten op de dag? Er zijn elektrische sigaretten in verschillende soorten en maten en met verschillende functies. Als u twee keer per dag een sigaretje rookt, zal een apparaat met talloze instelmogelijkheden voor u te veel van het goede zijn. Rookt u een pakje per dag? Dan dekt een elektrische sigaret zonder instelmogelijkheden die met slechts één druk op de knop te bedienen is waarschijnlijk uw behoeften niet. Een elektrische sigaret die niet bij u past, zal het niet makkelijker maken om te stoppen met roken. Alleen door uw rookgedrag in kaart te brengen kan er een inschatting gemaakt worden van welke elektrische sigaret u het beste kan helpen om te stoppen met roken, en welke nicotinesterkte het beste bij u past.

3. Elektrisch roken is geen roken!

Een volgend punt waar veel dampers op stuiten, is dat zij verwachten dat ze met dampen exact het zelfde gaan ervaren als met roken. Als u wilt stoppen met roken en de overstap maakt om te gaan dampen, moet u beseffen dat dampen geen roken is. De handelingen lijken wel op elkaar en u krijgt nicotine binnen, maar daar houden de gelijkenissen ver op. U rookt geen tabak meer, maar u dampt e-liquid. E-liquid is er in tabakssmaken die de echte sigaret goed nabootsen, maar de smaak zal nooit exact het zelfde zijn als bij het roken van een normale sigaret. Er wordt immers geen tabak verbrandt.

4. Zoektocht

Elektrische sigaretten en hun benodigdheden zijn er in verschillende soorten, maten en smaken. Het gebeurt dan ook zelden dat een beginnende damper in één keer de elektrische sigaret met de juiste weerstand atomizer en de e-liquid met het juiste nicotinegehalte en de perfecte smaak vindt die de behoefte volledig dekt. U dient er rekening mee te houden dat het vinden van de beste dampsensatie een zoektocht kan zijn.

5. Dwing uzelf niet

Als u er niet aan toe bent om in één keer te stoppen met roken, is dat geen enkel probleem. Iedere sigaret die u minder rookt is er één. U zult merken dat naarmate u de elektrische sigaret langer gebruikt, u er vanzelf steeds minder behoefte aan heeft. Gedwongen cold turkey stoppen met roken heeft vaak geen zin. Stoppen met roken lukt alleen als u er zelf aan toe bent. Geef niet te snel op als het overstappen niet in één keer goed gaat, maar geef uzelf de kans om aan de elektrische sigaret te wennen.

6. Bijwerkingen?

Tot slot is er vaak op internet terug te vinden dat mensen die net overgestapt zijn van roken op dampen veel last krijgen van kwaaltjes zoals hoesten, slapeloze nachten, een onrustig gevoel of last van de keel, het tandvlees of de maag. Vaak worden deze klachten toegewezen aan het dampen. Het gebruik van een elektrische sigaret is echter zelden de oorzaak.

Natuurlijk kan het zo zijn dat u gevoelig bent voor het bestandsdeel PG. Dit kan zich uiten in een droge irritatie in de keel die niet op te lossen is met het drinken van extra water. In dat geval is het dampen van een e-liquid met een hoog VG gehalte de oplossing. Dit is echter meestal niet het euvel waar men tegenaan loopt.

Wat men vaak vergeet, is dat men gaat stoppen met roken. Het lichaam heeft jaren lang slechte stoffen binnen gekregen, die het lichaam volledig ontregeld hebben. Omdat sigaretten er voor zorgen dat de doorbloeding verslechtert en dat keelhaartjes plat gaan liggen, worden kwaaltjes gemaskeerd. Nu men gestopt is met roken, krijgt het lichaam de kans om zichzelf te herstellen. Dit kost even tijd, maar u zult zich snel een stuk beter voelen!

7. Tot slot

Stoppen met roken is niet iets dat u zomaar even doet. Het is een proces waarin zowel lichamelijk als geestelijk veel van u gevraagd wordt. Schroom niet om hulp en advies bij uw huisarts te vragen. Een coach kan u helpen en steunen als u dat nodig heeft.

    • Let op: Als u gestopt bent met roken en klachten ervaart waar u zich niet prettig bij voelt of waar u over twijfelt, raadpleeg dan altijd een arts. Ook voor het testen van een PG-allergie kunt u bij uw huisarts terecht.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee