Stoppen met roken: de effecten op uw gezondheid

Stoppen met roken is altijd zinvol. De eerste effecten zijn zelfs al na 20 minuten merkbaar!

18 september 2019

Het hanteren van een gezonde levensstijl klinkt vanzelfsprekend. We willen ten slotte allemaal zonder al te veel kwaaltjes een mooie leeftijd bereiken. Natuurlijk hebt u niet altijd evenveel invloed op uw eigen gezondheid. Sommige kwaaltjes zijn nou eenmaal niet te voorzien. Echter, er kan een hoop leed voorkomen of verminderd worden door bepaalde aanpassingen in uw leven te maken.

Zo is het bijvoorbeeld algemeen bekend dat overmatig alcohol gebruik bijdraagt aan leverfalen, hart- en vaatziekten en kanker. Een verslaving hieraan wordt dan ook als zeer problematisch gezien. Maar ook roken kan zware gevolgen hebben voor het hele lichaam. Longkanker, hart- en vaatziekten, conditieverlies, hoesten en kans op beroerte zijn veelvoorkomende ziektebeelden die kunnen worden veroorzaakt door roken.

Laten we vooropstellen dat het natuurlijk het beste voor uw lichaam is om helemaal geen nicotine houdende producten tot u te nemen. Helaas is dit voor de verstokte roker vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Buiten de inname van nicotine, is ook de gewoonte en de handeling van het roken van een sigaret op zich iets waar men liever niet zonder wil of kan.

Stoppen met roken is echter een goed begin voor een gezondere leefstijl. Het is algemeen bekend wat voor enorme schade zo’n klein sigaretje kan aanrichten. Hart- en vaatziekten, beroertes, longziekten, COPD en verschillende soorten kanker, niets is te gek. Met al deze risico’s kan de drempel toch hoog worden om te stoppen. Stoppen is namelijk moeilijk, en men weet dat roken ongezond is. Maar “heeft het na zo lang roken nog wel zin om te stoppen? Mijn lichaam is toch al naar de gallemiezen!” is een instelling die veel rokers aannemen. Uit angst om te falen proberen zij redenen te bedenken om onder hun poging uit te komen en hun rookgedrag goed te praten.

Wat men niet beseft, of wil beseffen, is dat stoppen met roken altijd nut heeft. Zelfs voor een korte tijd. Sterker nog, het duurt slechts 20 minuten voor de eerste effecten merkbaar zijn. De bloeddruk en de hartslag die zojuist door de sigaret zijn verhoogd, zullen weer dalen. Na 24 uur beginnen uw longen aan een grote schoonmaak. Dit gaat gepaard met veel hoesten. Er zal veel slijm naar bovenkomen. Hier hoeft u niet van te schrikken. Dit kan enige tijd aanhouden. Na 48 uur zult u al wat beter ruiken en proeven. Na 72 uur merkt u dat u meer energie heeft en dat u beter kunt ademen.

    • Wist u dat: de kans dat u overlijdt aan de gevolgen van roken halveert, wanneer u voor uw 50e stopt met roken?

Na 2 tot 12 weken zal de bloedsomloop en de longfunctie een stuk verbeterd zijn. Na een maand merkt u dat uw conditie al een stuk verbeterd is. Ook het rokershoestje zal verdwijnen. Na een jaar is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd. Risico’s op allerlei andere ziekten zullen de komende jaren steeds verder afnemen. Na 5 tot 15 jaar is de kans op een beroete even groot als bij een niet-roker. Na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd. Ook het risico op andere kankersoorten is verminderd. Na ongeveer 15 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van iemand die nooit gerookt heeft.

U kunt dus wel stellen dat het absoluut de moeite waard is om te stoppen met roken. Geef het op zijn minst een kans. De effecten, die al snel merkbaar zijn, zullen alleen maar motiverend werken!

Meer informatie:

Stoptober

Trimbos-instituut - Effecten gezondheid stoppen met roken

Trimbos-instituut - E-sigaret

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee