Stoppen met roken: 10 voordelen

Teer, koolmonoxide en meer dan 4000 andere schadelijke stoffen die u binnenkrijgt wanneer u een sigaret rookt, kunnen flinke schade aanrichten aan uw gezondheid. Misschien rookt u al jaren en zit het opsteken van een sigaret zo in uw systeem, dat de drempel om te stoppen enorm hoog geworden is. Wij van Rookwinkel.nl dragen graag ons steentje bij om u te motiveren om te stoppen met roken. Daarom hier een lijstje met 10 voordelen die u ervaart wanneer u stopt met roken!

Stoppen met roken is niet iets dat u zomaar even doet. Volgens het Trimbos-Instituut heeft de gemiddelde roker ongeveer zes serieuze stoppogingen nodig, voor hij de sigaret voorgoed achter zich kan laten. Waarschijnlijk hebt u jaren lang gerookt en zit het opsteken van een sigaret zo in uw systeem, dat de drempel om te stoppen enorm hoog geworden is. Het roken van sigaretten heeft echter een negatief effect op uw gezondheid. Hoe lang u ook rookt, het is altijd zinvol om te stoppen! Rookwinkel.nl draagt graag haar steentje bij om u te motiveren om te stoppen met roken. Daarom hier een lijstje met 10 voordelen die u ervaart wanneer u stopt met roken.

  1. Uw conditie gaat vooruit

   Wanneer u rookt, ademt u sigarettenrook in. In deze rook zit de schadelijke stof koolmonoxide. Deze schadelijke stof hecht zich aan de rode bloedcellen, en laat niet meer los. Wanneer u zuurstof inademt, hecht de zuurstof zich normaal gezien aan de rode bloedcellen. Maar omdat de koolmonoxide in de weg zit, wordt de zuurstof verdrongen en gewoon weer uitgeademd. Uw organen en spieren krijgen te weinig zuurstof, en het lichaam moet harder werken om dat te compenseren. Dit merkt u aan uw conditie. Wanneer u stopt met roken, gaan de rode bloedcellen zich herstellen. U zult binnen drie dagen al merken dat u beter kunt ademen en meer energie hebt. Ook zult u merken dat u minder snel buiten adem raakt wanneer u bijvoorbeeld een trap oploopt of een stuk fietst.

  2. Uw smaak komt terug

   Tabak, en vooral het inhaleren van verbrande tabak, zorgt ervoor dat de smaakpapillen van een roker worden vernietigd. Ook de reuk gaat bij rokers achteruit. Om te proeven en smaken te herkennen, werken onze smaakpapillen en onze neus samen. Dankzij de gezamenlijke functie die wordt uitgeoefend door zowel de receptorganen in onze neus als de smaakreceptorcellen in de smaakpapillen, wordt smaak waargenomen. Wanneer deze receptoren zijn aangetast door de tabaksrook, wordt de smaak die u ervaart dus minder.

   Gelukkig regenereren de smaakpapillen in onze mond redelijk snel. Regenereren betekent dat er steeds nieuwe smaakpapillen op de tong ontstaan. Dit is een geleidelijk proces, dat ongeveer 14 dagen duurt en steeds opnieuw gebeurt. Wanneer u stopt met roken, worden de nieuwe smaakpapillen niet meer door de tabaksrook vernietigd. Ook wordt uw reuk beter. Hierdoor zal de smaak en uw reukvermogen wanneer u stopt met roken steeds beter worden.

  3. Uw huid oogt jonger, mooier en frisser

   Na het roken van een sigaret, neemt ook de doorbloeding van uw huid af. Daarnaast heeft roken een vernauwend effect op de vaatjes. Dit heeft als gevolg dat veel rokers een grauwe, doffe huid krijgen. Daar komt bij dat door roken de cellen van de huid beschadigd raken. Door de afname van collageen en elastine, krijgt de roker een slappe huid en rimpels. Omdat de doorbloeding niet optimaal is, wordt ook de celvernieuwing vertraagd. Hierdoor krijgt de huid niet de kans om te herstellen. Amerikaanse onderzoekers fotografeerden tweelingen, waarvan de ene helft niet of korter rookt dan de ander. Wat roken met de huid doet is goed zichtbaar op de foto’s die u hier kunt bekijken.

   Wanneer u stopt met roken, wordt de doorbloeding van uw huid direct beter. Er komt meer zuurstof in het bloed, waardoor de huidcellen de kans krijgen om te herstellen. U zult na het stoppen met roken dan ook vrij snel merken dat uw huid frisser en gezonder gaat ogen. Ook wordt uw huid steviger, waardoor uw huid er jonger, frisser en mooier uitziet!

    • Wist u dat: wanneer u rookt, uw huid 10 tot 20 jaar eerder begint met ouder worden dan wanneer u niet rookt?

  4. Uw tanden worden mooier

   Niet alleen uw huid wordt mooier, maar ook uw tanden. Roken zorgt er voor dat er meer tandplak op uw gebit komt. Het tandvlees van een roker raakt sneller ontstoken en er ontstaat aanslag op het tandvlees en de tanden. Ook zullen de tanden van een roker gaan verkleuren. Omdat er minder speeksel wordt aangemaakt, kan de mond zichzelf minder goed reinigen. Hierdoor ontstaan er makkelijker ontstekingen, die lastiger genezen.

   Stopt u met roken? Dan merkt u na twee tot zes weken dat uw mond gezonder wordt. De doorbloeding in de mond wordt beter en er wordt meer speeksel aangemaakt. Ook worden de tanden mooier. De bezoekjes aan de tandarts zullen een stuk aangenamer verlopen!
  5. U krijgt een frisse adem en een frissere omgeving

   Sigarettenrook heeft een nare, penetrante geur. Deze geur blijft niet alleen in uw kleding, gordijnen of auto zitten; de sigarettenrook tast ook de geur van uw adem aan. Als u zelf rookt, bent u gewend aan de geur en hebt u het misschien zelf niet door. Maar wanneer u gestopt bent, merkt u gauw het verschil!

   Wanneer u stopt met roken, hebt u een dag later al een betere adem. Dit zal in de tijd daarna alleen maar beter worden. Ook hebt u de geur van sigarettenrook niet meer in uw kleding, haar, auto of huis zitten. Kortom; alles zal minder stinken wanneer u stopt met roken!

  6. Uw seksleven verbetert

   Uit onderzoek is gebleken dat roken de zin in seks kan verminderen. Maar dat is niet het enige: in de geslachtsdelen zitten veel bloedvaten. Door de tabaksrook, vernauwen deze bloedvaten. Ook raken de bloedvaten, door de koolmonoxide die in tabaksrook zit, verstopt. Dit is de reden dat impotentie en erectieproblemen vaker voorkomt bij mannen die roken. Door het roken gaat de kwaliteit van het zaad van de man er op achteruit. Hierdoor kan het moeilijker zijn om een kindje te verwekken.

   Stoppen met roken zorgt er voor dat de zin in seks terugkomt en dat de bloedvaten in het geslachtsdeel herstellen. Ook gaat de kwaliteit van het zaad weer vooruit. Wanneer men last heeft van erectieproblemen door het roken, zal ook dit, door de herstelde bloedvaten, verbeteren.

  7. Uw vruchtbaarheid verbetert

   Het moge inmiddels duidelijk zijn dat roken enorm veel doet met de gezondheid. Hierboven hebben we het al gehad over de zaadkwaliteit van rokende mannen. Ook bij rokende vrouwen gaat de vruchtbaarheid er op achteruit. Wanneer we kijken naar vrouwen die zwanger willen worden, zien we dat het bij rokende vrouwen langer duurt voor zij zwanger zijn dan bij niet-rokende vrouwen. Roken is niet alleen erg slecht voor de ongeboren baby wanneer u al zwanger bent, maar zorgt er ook voor dat de verwekking van een kindje een stuk lastiger gaat.

   Stoppen met roken zorgt er voor dat de vruchtbaarheid meestal weer helemaal normaal wordt.

    • Let op: Roken is slecht voor uw ongeboren baby. Gebruik geen nicotinehoudende producten wanneer u zwanger bent of als u borstvoeding geeft!

  8. U bespaart geld

   Roken is duur en de prijzen voor sigaretten zullen alleen maar blijven stijgen. Voor een pakje sigaretten betaalt u ongeveer €6,70. Wanneer u een pakje per dag rookt, is dat bijna €50,- per week, iets meer dan €200,- per maand en bijna €2.500,- per jaar. Stopt u met roken? Dan bespaart u dus flink!

  9. Uw humeur gaat erop vooruit

   Een rookverslaving is een stressvolle aangelegenheid. Het roken van een sigaret is voor veel mensen een momentje van ontspanning, maar dit kalmerende effect houdt maar korte tijd aan. Na een minuut of 20 beginnen de stofjes die u dat fijne gevoel geven af te nemen, waardoor u uzelf chagrijnig of onrustig kunt voelen. U hebt opnieuw behoefte aan een sigaret, en zit op deze manier in een vicieuze cirkel.

   Wanneer u stopt met roken, kan het zijn dat u last hebt van ontwenningsverschijnselen. Uw lichaam is zo gewend aan de effecten van de stofjes die u binnen krijgt door het roken van een sigaret, dat het tijd nodig heeft om hiervan te herstellen. Het kan dus zijn dat u zich in de eerste periode na het stoppen met roken juist somber en onrustig voelt. Geef niet op en geef uw lichaam de kans om te herstellen. Na enkele weken of maanden zal uw lichaam het geluksgevoel op eigen kracht vast kunnen houden en zult u zich stabieler, zorgelozer en blijer voelen.

  10. Waarschijnlijk wordt u ouder!

   Roken is ongezond. Wanneer u rookt, is de kans dat u ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker krijgt een stuk groter dan wanneer u niet rookt. De levensverwachting van iemand die rookt is dan ook tien jaar korter dan die van iemand die niet rookt. Hoe langer u rookt, hoe groter de schade kan zijn. Stoppen met roken heeft op iedere leeftijd zin. Maar hoe eerder u stopt met roken, hoe beperkter de schade.

    • Wist u dat: de kans dat u overlijdt aan de gevolgen van roken halveert, wanneer u voor uw 50e stopt met roken?

   Stopt u met roken? Dan is het risico op hart- en vaatziekten als gevolg van roken na één jaar al gehalveerd. De kans op mondholte- of slokdarmkanker is na vijf jaar gehalveerd. Voor longkanker geldt dat u na 10 jaar stoppen slechts dubbel zo groot als bij niet-rokers. Na 20 jaar zijn de risico’s bijna het zelfde als bij iemand die nooit gerookt heeft. Als u stopt met roken, blijft u gezonder en leeft u waarschijnlijk langer!

Meer informatie:

Ikstopnu – Wat heeft roken te maken met impotentie

Jellinek – Waarom is roken slecht voor je conditie

NRC – Dit gebeurt er met je huid als je rookt

Trimbos-instituut – Roken in Nederland: Feiten en trends

Rokeninfo – 10 voordelen

Trimbos-instituut – Stoppen met roken: Feiten en cijfers

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee