Spitback

Wat gebeurt er precies bij een spitback? Waar wordt het door veroorzaakt, en nog belangrijker, hoe kunt u het voorkomen?

Het kan ons allemaal wel eens overkomen, als beginnend of als gevorderde damper: spitback. Een dikke druppel met warme e-liquid die op de lippen of de tong terecht komt na het nemen van een flinke hijs. Buiten dat e-liquid in de pure vorm niet de allerbeste smaak heeft, kan een dergelijk druppeltje warme e-liquid flink zeer doen! Daar gaat het ontspannen dampmoment. Maar wat gebeurt er precies bij een spitback? Waar wordt het door veroorzaakt, en nog belangrijker, hoe kunt u het voorkomen?

De term ‘spitback’ wordt gebruik om de warme druppeltjes e-liquid die soms na een flinke hijs uit het mondstukje van uw elektrische sigaret schieten te omschrijven. Omdat de e-sigaret de e-liquid verdampt, zijn de druppeltjes erg warm. Als deze op de huid terecht komen, kan dat een irriterend of pijnlijk gevoel geven.

Spitback ontstaat als er te veel e-liquid in de coil zit die te warm wordt, waardoor de liquid niet gelijkmatig wordt verdampt maar gaat ‘koken’. Dit heeft als gevolg dat de liquid, net als bij een pan met kokend water, gaat borrelen. Omdat e-liquid een dikkere substantie is dan bijvoorbeeld water, ontstaat er een bubbel die kan springen. Bij het nemen van een hijs kan het dan voorkomen dat die bubbel springt en er liquid in de mond of tegen de lippen komt. Erg vervelend, maar er zijn gelukkig een aantal manieren waarop spitback voorkomen kan worden.

Verhoog het wattage

Als u vaak last hebt van spitback, kan het zomaar zijn dat u het wattage te laag hebt ingesteld. Met een te laag wattage kan het zijn dat de e-liquid te langzaam wordt verwarmd, waardoor niet alles tegelijk warm is en de e-liquid niet gelijkmatig kan verdampen. Probeer het wattage te verhogen in stapjes van 5 tot 10 watt. Op deze manier zal de e-liquid die in de wick van de coil zit op zo’n manier verwarmd worden, dat de liquid netjes gelijkmatig verdampt.

Druppel niet teveel liquid in een nieuwe coil

Om te voorkomen dat u een dry hit krijgt, is het verstandig om enkele druppels (lees: één of twee) e-liquid in de coil te druppelen als u een nieuwe plaatst. Het is echter van belang om niet teveel e-liquid in de coil te druppelen. Als u dit doet en er komt teveel e-liquid in de coil terecht, dan ‘overstroomt’ de coil en kan de e-liquid niet gelijkmatig worden verdampt. U raadt al wat daar het gevolg van is: spitback!

De oplossing is simpel: houd het bij enkele druppels!

Vuur voor u inhaleert

Een makkelijke oplossing, helemaal als u uw coil ‘overprimed’ hebt en er teveel e-liquid inzit, is om het vuurknopje voor u inhaleert een paar seconden ingedrukt te houden. Het knetterende spitback geluid zal verdwijnen en u kunt dampen zonder dat u bang hoeft te zijn voor spitback.

Zet de airflow wat minder ver open (of inhaleer wat rustiger)

Het is van belang om niet te hard te inhaleren. Als u te hard inhaleert, zal de wick in de coil oververzadigd raken. Als dat gebeurt, kan de e-liquid niet gelijkmatig verdampen waardoor er spitback ontstaat. Door op een rustige manier te inhaleren, doen de coil en de wick het werk voor u.

Als rustig inhaleren niet werkt voor u, kunt u proberen te spelen met de luchttoevoer. Door de luchttoevoer te verkleinen wordt de e-liquid rustig aangezogen, waardoor de kans op oververzadiging afneemt. Let wel op dat u niet harder gaat inhaleren om de verkleinde luchttoevoer te compenseren. Hierdoor kan het probleem juist verergeren.

Schakel over naar een e-liquid met een hoger VG-gehalte

E-liquid met een hoog PG-gehalte is een dunnere substantie dan e-liquid met een hoog VG-gehalte. Hierdoor zal het eerder gebeuren dat e-liquid met een hoog PG-gehalte een coil oververzadigd dan dat dat met VG gebeurt. Als u last heeft van spitback terwijl u een liquid met een hoger PG-gehalte gebruikt, probeer dan eens e-liquid met een hoger VG-gehalte. Omdat deze liquid door zijn dikke substantie minder snel in de coil trekt, is de kans kleiner dat de coil oververzadigd raakt en er spitback ontstaat.

GEBRUIK EEN DRIP TIP TEGEN SPITBACK

Lukt het u niet om van de spitback af te komen? Dan is er altijd nog een andere oplossing: een drip tip die er voor is gemaakt om spitback te voorkomen. Er zijn speciale drip tips verkrijgbaar die er voor zorgen dat u geen last heeft van de opspattende druppels die een spitback veroorzaakt. Zo zijn er drip tips met een spiraalvormige binnenkant, of drip tips die langer zijn dan normaal. Bij deze drip tips is het vrijwel onmogelijk dat de spetterende druppels uw lippen bereiken.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee