Veilig gebruik van (MOD) batterijen

Het opladen van een batterij dient u altijd te doen met de juiste opladers en adapters die daarvoor bedoeld zijn. Of het nu gaat om een ego batterij of een losse (18650) batterij voor in uw MOD, veiligheid voorop! Lees onderstaande informatie goed door om vervelende situaties te voorkomen.

Batterijen opladen Algemeen

Als u de batterij van uw elektrische sigaret op gaat laden, dient u dat te aller tijden te doen met originele opladers die daarvoor bedoeld zijn. Het maakt niet uit of het nu gaat om een ego batterij of om een losse 18650 batterij gaat. Veiligheid staat voorop!

Als u uw batterij via een Micro USB kabel oplaadt, kunt u dit doen via alle spanningsbronnen met een USB uitgang. Denk hierbij aan een computer, een oplaadstation of een AC adapter. Er zijn hierbij wel dingen om rekening mee te houden. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om uw e-sigaret op te laden met de snellader van uw mobiele telefoon. Deze geven een hogere stroom af dan het apparaat nodig heeft, wat gevolgen kan hebben voor de batterij. Meestal dient een oplader een output van 5V en 1A te hebben, maar dit is niet bij iedere accu het zelfde. Let daarom altijd goed op de specificaties van uw batterij én van uw adapter en gebruik altijd een lader die voldoet aan de aanbevolen specificaties.

Hebt u een MOD die gebruik maakt van losse Li-on batterijen? Dan raden we u aan om gebruik te maken van een externe oplader. Een externe oplader is een oplader is een lader met een houder waar u de batterij in kunt plaatsen. Door uw batterijen op deze manier op te laden, zijn deze sneller vol dan wanneer u ze via uw MOD oplaadt. Ook is deze manier van opladen beter voor uw batterijen én wordt uw MOD niet extra belast.

MOD batterijen

De batterijen waarop een MOD werkt, zitten vaak niet standaard ingebouwd. Deze MOD’s werken op externe batterijen. Dat zijn batterijen die in- en uit de MOD te halen zijn. Het voordeel hiervan is dat als de capaciteit van de batterij afneemt omdat u deze al een poos gebruikt, u niet meteen een nieuwe MOD hoeft te kopen, maar slechts de batterijen hoeft te vervangen. Er zijn 2 verschillende type batterijen die doorgaans gebruikt kunnen worden in uw MOD. We hebben het hier over de 18650 en de kleinere 18350 batterij. Welke batterij is geschikt voor mij?

Welke batterij het meeste geschikt is voor uw MOD, hangt volledig af van hoe u de batterij in gebruik gaat nemen. Bij gebruik van een hoge weerstand met een laag wattage, maakt het niet veel uit welke batterij u gebruikt. Het is bij deze manier van dampen prettig als uw batterij lang meegaat. Een hoge capaciteit is dan belangrijk. Batterijen die geschikt zijn zijn bijvoorbeeld:

Als u dampt op een lage weerstand met een hoog wattage, dan is daar een specifieke batterij voor nodig. Bij deze manier van dampen is het van belang dat de batterij sterk genoeg is om het ingestelde wattage af te kunnen geven. De capaciteit is hierbij niet zozeer belangrijk. Het is nu van belang dat de batterij kort een hoge stroom aankan. Het ampère is hierbij dus belangrijk. Hoe meer ampère, hoe sterker de batterij. Batterijen die geschikt zijn zijn bijvoorbeeld:

MOD’s met meerdere batterijen

Als u een MOD hebt die gebruik maakt van meerdere batterijen dient u er van bewust te zijn dat deze batterijen altijd samen gebruikt dienen te worden. Om te voorkomen dat er één batterij zwakker wordt dan de andere, dienen zij samen gekocht te worden, samen opgeladen te worden en alleen samen gebruikt te worden in de MOD.

Voor MOD’s met meerdere batterijen geldt dat het ampère hoog moet zijn. Batterijen die geschikt zijn voor MOD’s met meerdere batterijen zijn bijvoorbeeld:

Externe oplader

Het opladen van uw batterijen kan natuurlijk door middel van een Micro USB kabel en uw MOD. De MOD wordt dan echter extra belast, en het opladen van de batterijen kan lang duren. Aangeraden wordt dan ook om een externe oplader te gebruiken. Een externe lader is een oplader met houders waar u uw batterijen rechtstreeks in kunt plaatsen. Door uw batterijen op deze manier op te laden, zijn deze sneller vol dan wanneer u ze via uw MOD oplaadt. Ook is deze manier van opladen beter voor uw batterijen.

    • Let op: Bewaar uw batterijen altijd in een daarvoor bestemde battery case en doe ze nooit onbeschermd in uw broekzak of tas. Batterijen zijn namelijk kortsluiting gevoelig. Op het moment dat de batterij in aanraking komt met metaal zoals sleutels, muntgeld of een andere batterij, kan er door de wrijving en hitte die vrijkomt kortsluiting ontstaan.

Veilig omgaan met MOD batterijen

MOD batterij case

Batterij vervoeren

Maak altijd gebruik van een beschermhoesje of doosje om uw MOD batterijen veilig te vervoeren of op te bergen. Steeds vaker lees of zie je op het nieuws dat er ergens weer een elektrische sigaret is ontploft. Vaak blijkt de berichtgeving niet geheel correct te zijn en betreft het een persoon die een batterij in de broekzak draagt met bijvoorbeeld wat muntstukken erbij.

De batterij maakt in zo'n geval contact met een muntstuk en kan zo heet worden dat kleding kan gaan branden. Houd hier rekening mee! Zorg ervoor dat u uw MOD batterijen nooit los vervoert of weglegt. Berg ze veilig op! Maak bijvoorbeeld gebruik van de Efest Battery Case.

 

MOD Batterij polen

Plaatsing van de batterij

Het plaatsen van een MOD batterij in een zogenoemde MOD elektrische sigaret dient op de juiste manier te gebeuren. Vrijwel alle elektronische sigaretten zijn hedendaags uitgerust met een speciale chip die er voor zorgt dat er niets gebeurd wanneer een batterij verkeerd geplaatst is.

Echter zijn er mechanische MOD's, zoals bijvoorbeeld de Wotofo Phantom MOD die niet beschikken over dergelijke veiligheid. Let bij gebruik van een mechanische MOD altijd extra goed op wanneer u de batterij gaat vervangen. Zorg dat de polen (+/-) op de juiste manier geplaatst zijn.

 

Nitecore IntelligCharger

Opladen van een MOD batterij

Maak altijd gebruik van een oplader die geschikt is voor dit type batterijen. Bijvoorbeeld de Nitecore Intellicharger i2 is een eenvoudige, goedkope oplader die geschikt is voor vrijwel alle types MOD batterijen. Een lader als deze zorgt er voor dat de batterij tot maximaal 4.2V wordt opgeladen. Deze opladers zijn CE gekeurd en beschikken over de juiste, veilige techniek om MOD batterijen op te laden.

 

 

 

De omgeving en conditie van de batterij

Let bij MOD batterijen goed op sporen van gebruik. Is bijvoorbeeld de wrap (het plasticje om de batterij) beschadigd, gebruik de batterij dan NIET meer. Daarnaast dienen MOD batterijen vrij gehouden te worden van vocht. Stel de batterijen ook niet bloot aan temperaturen boven 45 graden celcius.

    • Let op: Laat in de zomer uw MOD batterij bijvoorbeeld niet op het dashboard van uw auto liggen.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee