De basis van de e-sigaret

De klantenservice van Rookwinkel.nl krijgt vaak vragen over de elektrische sigaret met voor de hand liggende oplossingen. Als beginnende damper is het even zoeken naar hoe een e-sigaret te gebruiken. En dat is helemaal niet raar. Het is ten slotte net even iets anders dan het aansteken van een sigaret.

ELEKTRISCH ROKEN – DE OVERSTAP

Aan de hand van een aantal tips met betrekking tot elektrisch roken proberen wij het u als beginnende damper zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wanneer u stopt met roken en overstapt op dampen, zijn er een aantal dingen die veranderen. Zo hoeft u geen sigaret meer aan te steken, vindt er geen verbranding plaats en komt er in plaats van rook damp in uw longen. E-liquid is er in tabakssmaken die de echte sigaret goed nabootsen, maar de smaak zal nooit exact het zelfde zijn als bij het roken van een normale sigaret. Er wordt immers geen tabak verbrandt. We kunnen al met al stellen dat dampen een andere ervaring geeft dan roken.

DE BATTERIJ

Wanneer u uw nieuwe elektrische sigaret binnen krijgt, zal deze vaak niet meteen werken. Dit komt omdat de batterij dan in de veilige modus, ofwel ‘op slot’ staat. Dit is een functie die voorkomt dat de batterij aan gaat wanneer deze bijvoorbeeld in uw broekzak of jas zit en die voorkomt dat de batterij leeg loopt of dat de gloeispiraal van het tankje verbrandt. Om uw e-sigaret te kunnen gebruiken, moet de batterij van de veilige modus af. Dit doet u door vijf a zes keer binnen één tot twee seconden op het knopje van de batterij te drukken. Het lampje in de knop zal gaan knipperen of oplichten. Dit geeft aan dat de batterij klaar is voor gebruik.

Op diezelfde manier kunt u de batterij terug in de veilige modus zetten. Door vijf a zes keer binnen één tot twee seconden op de knop van de batterij te drukken en de e-sigaret ‘op slot’ te zetten, voorkomt u dat de batterij per ongeluk leeg gaat als u uw e-sigaret even niet meer gebruikt, of meeneemt in uw zak of in een etui.

DE CLEAROMIZER VULLEN

De clearomizer is het tankje waar de e-liquid ingaat. Deze wordt echter niet bij iedere e-sigaret op dezelfde manier gevuld. Lees daarom de handleiding van uw e-sigaret goed door.

Veel clearomizers maken tegenwoordig gebruik van het slide-and-fill systeem. Wanneer u de bovenkant van deze clearomizers van de tank afduwt, ziet u vaak een langwerpig gat waar u de e-liquid in dient te doen. Bij clearomizers waarbij de top cap in zijn geheel van het tankje afgedraaid dient te worden, is het altijd even opletten. De e-liquid dient dan langs de zijkant in het glazen tankje gedaan te worden.

Houd er rekening mee dat het middelste buisje in de clearomizer niet gevuld mag worden. Dit is namelijk het pijpje dat zorgt voor de luchttoevoer en de verdampte e-liquid naar de mond brengt. Als daar vloeistof in zit, krijgt u dat in de mond bij het nemen van een trekje. Dit geeft een onprettige smaak.

Zorg er voor dat de clearomizer nooit helemaal vol is, maar houd u aan de maximum aangegeven hoeveelheid. Op deze manier zit hij niet te vol en voorkomt u lekkages. Is er geen maximum hoeveelheid op uw tankje aangegeven? Vul het tankje dan tot maximaal 90%.

VLOEISTOF IN LATEN TREKKEN

Bij Rookwinkel.nl horen we wel eens dat de vloeistof vanuit het tankje zonder te verdampen direct in de mond komt, of dat de e-sigaret meteen een verbrande smaak geeft. Dat geeft geen lekkere smaak. De clearomizer is het tankje waar de e-liquid in gaat en in dit tankje bevindt zich tevens de coil unit/atomizer. De coil unit/atomizer is het element dat er voor zorgt dat de vloeistof omgezet wordt in damp. Dit element bestaat uit katoen of een ander stukje stof waar een gloeidraad omheen gewikkeld is. Als de clearomizer net gevuld is, heeft de vloeistof even de tijd nodig om in de stof van de coil/atomizer te trekken om de vloeistof goed in damp om te kunnen zetten. Wacht bij het in gebruik nemen van een droge coil/atomizer na het vullen altijd tien tot vijftien minuten voor u de e-sigaret in gebruik neemt.

Wanneer het katoen van de coil unit nog niet voldoende e-liquid bevat, kan er een verbrande smaak ontstaan. Dit noemen we een dry hit. Omdat het katoen van de coil unit op dat moment te heet is geworden, is deze als het ware beschadigd. De coil unit dient in dat geval vervangen te worden voor een nieuwe.

ELEKTRISCH ROKEN

Damp van een elektrische sigaret is iets anders dan de rook van een normale sigaret. Het verdamp-elementje heeft even de tijd nodig om warm genoeg te worden voordat het goed werkt. Neem in het begin altijd rustige, niet te diepe trekjes. Als men zeer harde, lange teugen van de e-sigaret neemt, zal dit zoveel luchtdruk verplaatsing teweeg brengen dat de e-liquid zonder verdamping rechtstreeks in de mond komt. En dat is niet de bedoeling. Neem dus rustige, niet al te diepe trekjes van de elektrische sigaret om te zoeken naar de manier die voor u het beste werkt.

Wanneer u de overstap maakt van normaal roken naar elektrisch roken, kan het gebeuren dat uw longen ietwat geïrriteerd reageren op de damp. Dit komt doordat uw longen bezig zijn met het opruimen van de teer-resten die u binnen hebt gekregen bij het roken van normale sigaretten. Dit gevoel zou vanzelf moeten verdwijnen. Inhaleer wanneer u net start met elektrisch roken de damp in eerste instantie in de mond en vervolgens in de longen.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee