9 dingen die u moet weten voor u begint met dampen

Waar moet u op letten voor u begint met elektrisch roken? Met dit lijstje gaan we terug naar de basis en vertellen we alles wat u moet weten voor u start met dampen.

1. Geen verbranding

Een elektrische sigaret bevat geen tabak, maar werkt met e-liquid die wordt verwarmd. Omdat er geen verbranding plaatsvindt en geen tabak wordt gebruikt, ademt u geen teer of andere schadelijke bestandsdelen die vrijkomen bij het roken van een sigaret in.

2. Hoe het werkt

Een elektrische sigaret bestaat uit een mondstuk, een clearomizer, een coil unit en een batterij. De e-liquid dient u in de clearomizer te doen. Door op de knop van de batterij te drukken wordt de batterij geactiveerd en de coil unit verwarmd. De e-liquid in de clearomizer wordt verwarmd en is via het mondstuk te inhaleren.

3. Verbruiksproduct

De coil unit is een verwarmingselementje met een gloeispiraal en katoen er in. Omdat het katoen in de coil unit verzadigd kan raken, is de coil unit een verbruikersproduct. U dient deze om de één tot drie weken, afhankelijk van hoe intensief u dampt, te vervangen.

4. Verschillende soorten

Elektrische sigaretten zijn er in verschillende soorten en maten. Voor de beginners en lichte rokers zijn er modellen zonder ingewikkelde instellingen waarbij slechts op één knop gedrukt hoeft te worden om te kunnen dampen. Voor de ervaren dampers zijn er zogenaamde MOD’s, waarbij bijvoorbeeld de temperatuur en het wattage ingesteld kunnen worden.

5. Veiligheid

Een elektrische sigaret kan niet ontploffen. In een batterij kan door wrijving met ander metaal, zoals muntjes of sleutels, echter wel kortsluiting ontstaan. Doe een batterij dus nooit onbeschermd in uw broekzak of tas, maar bescherm de batterij in een hiervoor bestemde case.

6. De Vloeistof

E-liquid bestaat uit propyleen glycol, plantaardige glycerine smaakstof en (optioneel) nicotine. De liquid is er in verschillende smaken en in verschillende nicotinesterktes. Ook de samenstelling tussen PG en VG kan verschillen. Lees hier wat dat precies inhoudt.

7. Gezondheid

Hoewel de elektrische sigaret geen geneesmiddel is, kan het wel als hulpmiddel dienen bij het stoppen met roken. Daar stoppen met roken met nicotinevervangers vaak toch misgaat omdat men de handeling van het roken mist, is de elektrische sigaret een goed alternatief. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in New England Journal of Medicine blijkt dat het gebruik van e-sigaretten in combinatie met deskundige, persoonlijke begeleiding, bijna twee keer effectiever is dan stoppen met roken met behulp van andere nicotinevervangers (NCI Staff, 2019).

8. Neem de tijd

Houd er rekening mee dat een elektrische sigaret niet het zelfde inhaleert als een tabakssigaret. Daarnaast is een e-sigaret een elektrisch apparaat. Net zoals wanneer u een nieuw mobieltje koopt, dient u te leren en te ontdekken hoe de elektrische sigaret het prettigst voor u werkt. Neem de tijd om te wennen aan het gevoel van het inhaleren met een elektrische sigaret.

9. De kosten

Anders dan bij het roken van analoge sigaretten, koopt u wanneer u elektrisch rookt geen pakjes met wegwerpsigaretten. De elektrische sigaret bestaat uit een batterij met een clearomizer waar de e-liquid in moet, een coil unit en e-liquid. De coil unit en e-liquid zijn verbruiksproducten. Wanneer u start met dampen, moet u rekening houden met een éénmalige investering in de batterij en de clearomizer, en daarbij de aanschaf van coil units en de e-liquid als terugkerende kosten.

 

Bronvermelding:

NCI Staff. (2019). UK Clinical Trial Compares E-sigarettes, Nicotine-Replacement Products for Smoking Cessation. NIH National Cancer Institute. Geraadpleegd op 25 april 2019.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee