De verschillende instelmogelijkheden uitgelegd

Een e-sigaret kan over veel verschillende instelmogelijkheden beschikken. Deze instellingen hebben allemaal als doel om u de dampervaring te geven die het beste bij u past. Maar wat betekenen deze modi allemaal? Wat doen deze verschillende standen en wat voor effect hebben de standen op de manier van dampen? In dit artikel leggen we het u uit.

Een elektrische sigaret is een apparaatje dat in vele soorten en maten bestaat. Er zijn e-sigaretten waarbij je slechts, of niet eens, op een knopje hoeft te drukken om er gebruik van te kunnen maken, maar er zijn ook elektrische sigaretten die geheel naar wens in te stellen zijn. Deze zogenaamde mods (modification) kunnen over veel verschillende instelmogelijkheden beschikken. Maar wat betekenen deze modi allemaal? Wat betekenen de verschillende standen en wat voor effect hebben de standen op de manier van dampen?

De e-sigaret is een elektrisch apparaat dat werkt op batterijen. Elektriciteit is de verzameling van natuurkundige verschijnselen die te maken hebben met elektrische lading en elektrische velden. Het is dan ook niet gek dat er in de wereld van het elektrisch roken veelvuldig gebruik gemaakt wordt van natuurkundige begrippen. Zo zullen de woorden wattage, ohm en volt u niet vreemd in de oren klinken. Deze begrippen vormen immers de hoofdlijn van het elektrisch roken. Maar wat houden deze begrippen in en hoe verhouden deze zich tot de verschillende modi? In dit artikel leggen we het graag aan u uit.

VERSCHILLENDE MODI

 • VV - Variable Voltage

Eén van de eerste instelmogelijkheden van de elektrische sigaret is het variable voltage. Variable voltage wil zeggen dat het vermogen, ofwel de uitgangsspanning van de batterij zo in te stellen is, dat de smaak- en dampbeleving voor u het prettigst en het beste is. Een batterij die geen variable voltage functie heeft en die niet van het type constant voltage is, zal wanneer deze volgeladen is 3,7v of 4,2v afgeven. Wanneer de batterij leegloopt, neemt het voltage echter af. Dat betekent dat de batterij naarmate deze minder vol is, minder krachtig is, waardoor er minder e-liquid verdampt kan worden en er minder dampontwikkeling is.

Het vermogen dat de batterij van de elektrische sigaret geeft, zorgt dus voor de kwaliteit en de vorm van de geproduceerde damp. Een hoger voltage zorgt voor meer damp, die warmer aanvoelt. Daarnaast wordt er wanneer u dampt met een hoog voltage, meer e-liquid verbruikt. Omdat dampen met een hoog voltage meer van de batterij vraagt, gaat deze sneller leeg.

Bij het instellen van het voltage dient u rekening te houden met de weerstand van de coil. De dampafgifte en de smaakbeleving zal dan ook per tankje of coil anders zijn, ook al gebruikt u het zelfde voltage.

  • Let op: Wanneer u het voltage te hoog zet voor een bepaalde weerstand, kan dat resulteren in een verbrande smaak. Staat het voltage te laag? Dan kan het zijn dat er weinig tot geen damp uit de elektrische sigaret komt.

Watt = Volt x Volt / Ohm. Ofwel: Vermogen = voltage x voltage / weerstand

De tabel die hieronder geeft in één oogopslag het vermogen dat in je elektrische sigaret wordt gegenereerd bij verschillende combinaties van weerstand en voltage.

  • Let op: Wanneer u een batterij van het type variable voltage hebt, is deze in staat om een constant voltage te leveren. Dat betekent dat de prestatie van de e-sigaret niet afneemt naarmate de batterij verder leeg gaat.
 • VW - Variable Wattage

Eén van de meest bekende modussen is het variable wattage. Deze modus werd kort nadat de batterijen die over variable voltage beschikken op de markt gebracht werden geïntroduceerd. Variable wattage wil zeggen dat het wattage geheel naar wens instelbaar is. De variable wattage modus heeft eenzelfde uitwerking als de variable voltage modus. Echter, het wattage instellen gaat een stuk makkelijker.

Als u het wattage van uw elektrische sigaret in wilt stellen hoeft u, in tegenstelling tot wanneer u het voltage instelt, geen berekeningen toe te passen. Het vermogen wordt rechtstreeks ingesteld. Indien u het vermogen van een batterij wilt instellen, moet u rekening houden met de spanning van de batterij en de weerstand van de coil. Daarbij dient u zelf te berekenen hoeveel volt u nodig hebt om tot het gewenste wattage te komen. Bij de variable wattage modus is dit verleden tijd. Het wattage kan in deze modus rechtstreeks worden ingesteld, en de elektrische sigaret doet de rest.

Indien u het wattage van uw elektrische sigaret in wilt stellen, is het van belang om op een laag wattage te beginnen. De coil unit moet goed doordrenkt zijn met e-liquid, daar een hoger wattage meer van uw coil unit vraagt.

Het instellen van het wattage doet u aan de hand van de weerstand van de coil. Op de coil unit staat meestal onder de ohm-waarde gegraveerd op welk wattage u de coil kunt gebruiken. Daarnaast kan het wattage ook afgebeeld staan op de verpakking of op de website van de fabrikant. Staat er geen wattage op de coil unit aangegeven? Dan kunt u het volgende schema aanhouden:

Ohm waarden (Ω)Wattage
0,2Ω – 0,3Ω 40 Watt
0,4Ω – 0,5Ω 30 Watt
0,6Ω 25 Watt
0,8Ω 20 Watt
1,2Ω – 1,5Ω 15 Watt
Vanaf 1,5Ω 12 Watt
  • Let op: Deze waarden zijn gemiddelde waarden en verschillen per coil unit. Kijk altijd goed naar de waarde zoals aangegeven op de coil. Staat er geen wattage aangegeven op de coil? Stel het wattage dan laag in en ga in kleine stapjes omhoog om tot het juiste wattage te komen.
 • CCW/CCV - Custom Curve of Wattage/Voltage

De custom curve instellingen bieden u de mogelijkheid om het wattage of het voltage over een verloop van een aantal seconden in te stellen. Ofwel, stel dat een trekje vijf seconden duurt, dan geeft de MOD u de mogelijkheid om voor bijvoorbeeld iedere seconde het wattage of voltage afzonderlijk in te stellen. Per apparaat verschilt de mogelijkheid. Als u over een lijn van vijf seconden intervallen van 0,5 in kunt stellen, betekent dit dat u 10 instellingen kunt maken over die periode van vijf seconden. Dit kan betekenen dat u het voltage of het wattage hoger zet na een verloop van enkele seconden en daarna weer lager. Zo stelt u een curve in die u een optimale smaak- en dampervaring biedt.

De meeste mods die deze optie bieden zijn mods die beschikken over een display waarop de curve kan worden weergegeven. Indien het display te klein is om de curve volledig op weer te geven, kan het zijn dat de fabrikant een applicatie voor op de mobiele telefoon heeft, waarop u de instellingen aan kunt passen en waarop deze worden weergegeven.

 • TC - Temperature Control

Met Temperature Control dampen kan zelf de gewenste temperatuur van de coil worden ingesteld. De temperature control modus kan niet met ieder materiaal coil gebruikt worden. Dat komt omdat niet ieder materiaal de eigenschap heeft om van weerstand te veranderen wanner deze verwarmd wordt. Temperature Control dampen werkt om deze reden uitsluitend met coils welke gemaakt zijn van Nikkel, Roestvrijstaal en Titanium. Dat is omdat dat de verandering van de weerstanden van deze metalen bij het verhitten voorspelbaar zijn. Hierdoor kan het apparaat tijdens het dampen exact berekenen hoeveel wattage er moet worden afgegeven om op de ingestelde temperatuur te dampen.

In de temperature control modus stelt u dus de maximale temperatuur van uw coil in. De coil kan daarna nooit warmer worden dan die maximaal ingestelde temperatuur. Het maakt niet uit op wat voor manier u gebruik maakt van uw elektrische sigaret. Of u lange of korte trekjes neemt, de coil zal nooit warmer worden.

Wanneer u dampt in de temperature control modus, bieden veel mods u de mogelijkheid om daarnaast het wattage in te stellen. Het wattage zal in de TC modus echter geen invloed hebben op de warmte van de coil of de grootte van de dampwolk. Het instellen van het wattage in de TC modus heeft invloed op hoe snel de maximaal ingestelde temperatuur wordt bereikt. Wanneer u het wattage laag hebt ingesteld, zal de maximum temperatuur van de coil langzamer oplopen dan wanneer u het wattage hoog in hebt gesteld.

  • Let op: Een optimale temperatuur is er niet. Dit zal voor iedereen verschillend zijn en is een kwestie van smaak. Daarnaast zal ook het type e-liquid invloed hebben op de smaakbeleving. Meer informatie over deze modus en het bepalen van de juiste temperatuur vindt u hier.
  • TCR - Temperature Coefficient of Resistance

  In de TCR-modus kunt u gedetailleerde instellingen instellen aan de hand van het materiaal van de coil. De afkorting TCR staat voor temperature coëfficiënt of resistance en is eigenlijk niets anders dan een getal dat beschrijft hoe de weerstand van de coil van een specifiek materiaal verandert naarmate de temperatuur van deze coil verandert. Temperature control in elektrische sigaretten meet niet de warmte van de coil, maar meet hoe gemakkelijk de elektriciteit door het metaal van de coil wordt geleid. Het is dan ook om die reden dat de temperature control functie ingrijpt wanneer een coil droger en warmer wordt.

  De makkelijkste manier om TCR uit te leggen is dat met deze instelling verschillende coil materialen, verschillende temperaturen aankunnen op verschillende weerstanden.

  Maar wat doet temperature coëfficiënt of resistance dan precies? Deze modus biedt u de mogelijkheid om uw mod zo accuraat mogelijk in te stellen, zelfs wanneer u coils gebruikt die gemaakt zijn van materialen waar de mod eigenlijk niet voor is gemaakt.

  Iedere fabrikant heeft een aantal metaalsoorten vooraf ingesteld. Het gaat hierbij vaak om SS, Ti of Ni. Maar eigenlijk zou dat alles wat uitgebreider mogen. Wat fabrikanten normaal gezien doen, is de nummers programmeren voor de coils die zij gebruiken. Dus wanneer u een Stainless Steel coil plaatst, kan dat een SS316 zijn, terwijl de mod is ingesteld om te werken met SS304 coils. TCR-modus biedt u de mogelijkheid om handmatig de code die bij uw coil hoort in te stellen, zodat u het beste resultaat uit uw coil in combinatie met uw mod haalt.

  Vaak worden de TCR-waarden afgebeeld in de handleiding die bij uw mod wordt geleverd. Nederlandstalige handleidingen vindt u hier. Daarnaast zijn er genoeg dampers die de tijd en de moeite hebben genomen om tot op de bodem uit te zoeken welke waarden het meest geschikt zijn voor welk materiaal coil. Op het internet is daarom goed te achterhalen welke waarde voor u het meest geschikt is. Daarnaast zijn er calculators die u helpen om een berekening te maken van de juiste TCR-waarde voor uw coil.

  Daarnaast is er een algemeen schema voor veelvoorkomende coils:

  Type coilMinimum TCR-waardeMaximum TCR-waarde
  SS316 0,00060 0,00150
  Ti 0,00350 0,00370
  NiFe 0,00391 0,00550
  Ni200 0,00570 0,00700

  Om een lang verhaal kort te maken: wanneer u gebruik maakt van de meegeleverde coils of coils die geschikt zijn voor gebruik in uw mod, zal u niets hoeven doen met de TCR-instellingen. De TCR-waarden van deze coils zullen immers al in de mod geïnstalleerd zijn. Wanneer u buiten deze standaard materialen gaat, zal de TCR-modus, mits u gebruik maakt van de juiste instellingen, u behoeden voor het beschadigen van de coil of de mod.

     • Memory Mode (M1, M2, M3)

  De memory mode is een modus die te maken heeft met de TCR-modus. Memory mode betreft een soort geheugenslots die specifieke handmatige instellingen voor bepaalde coil materialen kunnen onthouden. Zo kan de memory mode bijvoorbeeld onthouden welke instelling u gebruikte voor uw RDA of voor coils die gemaakt zijn van materialen waarvan er geen standaard instellingen in uw elektrische sigaret zijn.

     • Bypass mode

  De Bypass mode is een modus die er voor zorgt dat de mod werkt als een mechmod. Dat betekent dat de instellingen van de mod tijdelijk worden uitgeschakeld en dat de uitgangsspanning wordt bepaald door het resterende vermogen van de batterij en de weerstand van de coil.

  Het verschil tussen dampen met een mechmod en in de Bypass modus is dat de beveiligingen in de Bypass modus gewoon werkend zijn. Beveiligingen als automatische cut-offs en weerstandsbeveiligingen zijn nog gewoon aanwezig. Met Bypass schakelt u slechts de regulatie uit.

      • Let op: Omdat de uitgangsspanning wordt bepaald door het resterende vermogen van de batterij en de weerstand van de coil, is het van belang dat u de theorie hier achter kent. Indien u op een onjuiste manier gebruik maakt van deze modus, kunnen de coil en de mod erg heet worden.
     • RTC - Real Time Clock

  Ook in de wereld van het dampen staat de tijd niet stil. Daar men vroeger nog moeite moest doen om de telefoon uit de broekzak te pakken om te zien hoe laat het is, is dat tegenwoordig niet langer nodig. De meeste mods beschikken inmiddels over deze modus: de real time clock. Als u deze modus hebt ingeschakeld, wordt de huidige tijd op het display van de mod weergegeven.

     De meeste mods bieden u de mogelijkheid om de tijd op twee manieren weer te geven. Zo kunnen de meeste mods de klok naast digitaal, ook analoog weergeven. Via het menu is de klok in te stellen in de juiste tijd. Bij sommige apparaten kan de klok zelfs ingesteld worden als screensaver.
      • Let op: De RTC modus is relatief nieuw. Hebt u een mod die nog niet over deze modus beschikt, dan is het raadzaam om te kijken of er een upgrade voor uw e-sigaret beschikbaar is.
     • CFBP – Customizable Firing Button Profile

  De CFBP modus is een modus die te vinden is op een aantal apparaten van het merk Aspire. De CFBP modus geeft de gebruiker de mogelijkheid om de heat ramp-up (power curve) geheel naar wens in te stellen. U kunt het CFBP gemakkelijk met een paar drukken op de knop instellen.

  Met CFBP modus is het mogelijk om de mod in te stellen als het gaat om de ramp-up curves. Dit houdt in dat u bijvoorbeeld zelf kunt bepalen wanneer tijdens het dampen het vermogen het hoogst is of de smaak het meest intens.

     • Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik hoge instellingen gebruik?

  Indien u graag een warmere damp verkrijgt, dient u het wattage of het voltage omhoog te doen. Hebt u liever een wat koelere damp? Stel het wattage of het voltage dan wat lager in. Hoe hoger het wattage of het voltage is, hoe warmer de coil unit wordt. Dat komt omdat de batterij op deze manier meer spanning afgeeft aan de coil unit.

  De temperatuur van de damp heeft invloed op de smaak van de e-liquid. Zo kan een e-liquid met menthol smaak beter tot zijn recht komen wanneer u op een lagere instelling dampt, en de e-sigaret dus een wat koelere damp produceert. E-liquid met een cream of dessert smaak kan daarentegen bijvoorbeeld beter smaken wanneer u deze op een wat hogere instelling dampt.

  Wanneer u op een hoger wattage of met een hoger voltage dampt, zal de coil unit meer damp produceren dan wanneer u op een lagere instelling dampt. Dit heeft als gevolg dat u meer nicotine per trekje binnen krijgt. Dit betekent daarnaast ook dat de throat hit die de damp met zich meebrengt, een stuk heviger wordt.

  Een ander punt waar rekening mee gehouden dient te worden, is het gegeven dat de coil meer e-liquid verbruikt wanneer u dampt met hogere instellingen. Omdat de coil een hogere temperatuur heeft en er meer damp wordt geproduceerd, heeft de coil meer e-liquid nodig om dit te kunnen bewerkstelligen.

  Zoals inmiddels waarschijnlijk duidelijk is, moet de coil unit een stuk harder werken wanneer er op een hoog wattage wordt gedampt. Het zal u dan ook niet verbazen dat de levensduur van een coil unit korter wordt naarmate u op een hoger wattage dampt. Hetzelfde geldt overigens voor de batterij. Ook deze moet harder werken wanneer u op een hoger wattage dampt.

  De manier waarop u inhaleert dient u aan te passen aan het wattage waarop u dampt. Dampt u normaal hele diep en lange halen? Dan zult u merken dat u niet op hogere wattages kunt dampen, zonder dat de coil unit snel een verbrande smaak geeft. Wanneer u merkt dat uw coil sneller verbrandt, kunt u twee dingen doen: óf u zet het wattage lager, óf u past uw manier van dampen aan en neemt kortere trekjes.

  Tot slot is het van belang om rekening te houden met de instelbare luchttoevoer. Daar dampen op een hoger wattage er voor zorgt dat de coil unit warmer wordt, is het belangrijk dat er genoeg lucht langs de coil komt om er voor te zorgen dat deze niet te warm wordt en verbrandt. Indien u liever met een meer gesloten airflow dampt, zodat u een meer geconcentreerde damp krijgt, dan kunt u het wattage van uw elektrische sigaret beter laag houden.

  TOT SLOT

  Ondanks dat veel mods over dezelfde instelmogelijkheden beschikken, zal het per mod verschillen hoe de verschillende modi in te stellen zijn. Ook elektrische sigaretten blijven meegaan met de tijd. Zo kunnen de wat oudere modellen over menu’s beschikken die wellicht wat omslachtig zijn of nog niet over alle functionaliteiten beschikken, maar zijn er tegenwoordig ook apparaatjes die beschikken over een kleurentouchscreen waarop u het wattage of de temperatuur met enkele drukken op het scherm in kunt stellen.

  Voor één ieder valt wel wat te zeggen. Voor u als gebruiker is het belangrijk om te kijken naar de behoeften die u hebt. Bent u van plan veel met de instellingen te spelen? Dan is een apparaat met touchscreen wellicht iets voor u. Vindt u het prettig om met knoppen te werken? Dan kan dat natuurlijk ook. Lees de productomschrijving goed door en bekijk voor u overgaat tot de aankoop van uw elektrische sigaret onze handleidingen.

     • Let op: Om er zeker van te zijn dat uw mod altijd over de nieuwste functionaliteiten beschikt, is het raadzaam om met regelmaat te controleren of er een upgrade voor uw e-sigaret beschikbaar is.

  Welkom bij

  De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


  Bent u 18 jaar of ouder?

  Ja Nee