6 soorten throat hit

Of u nou liever geen of een lichte prikkeling in de keel wenst te voelen tijdens het nemen van een trekje, of juist een heftige; een goede throat hit is van belang voor het creëren van de dampervaring die het beste bij u past. Wat er allemaal van invloed is op de throat hit die u ervaart? Dat leest u hier.

De elektrische sigaret is een apparaatje waar veel ex-rokers baat bij hebben. Toch voldoet het gebruik van de e-sigaret, ondanks de nicotine die de e-liquid bevat, niet altijd aan de behoefte van de damper als dat prikkelende, maar prettige gevoel in de achterkant van de keel niet optreedt bij het nemen van een trekje. Zonder dit gevoel kan de elektrische sigaret vaak niet tippen aan de ‘gewone’ sigaret. Wat die keelprikkel precies is? U ervaart een throat hit.

Om er voor te zorgen dat de e-sigaret uw behoeften dekt, is het van belang dat ook de throat hit aansluit bij uw behoeften. Of u nou liever geen of een lichte prikkeling in de keel wenst te voelen tijdens het nemen van een trekje of juist een heftige; een goede throat hit is van belang voor het creëren van de dampervaring die het beste bij u past. Een goede e-liquid zal zorgen voor een volle smaak. Elke soort throat hit zorgt echter voor een andere ervaring en kan eenzelfde e-liquid anders doen laten smaken. Wat voor de een heel prettig is, kan voor de ander juist minder prettig zijn.

Laten we beginnen met wat een throat hit eigenlijk is. Een throat hit is de prettige prikkel in de longen of de keel, die men ervaart bij het inhaleren van damp uit een elektrische sigaret. Deze prikkel in de keel zorgt voor het verzadigende gevoel en geeft vaak een kick die in de buurt komt bij het roken van de traditionele tabakssigaret.

Smaken en behoeften verschillen. Het is dan ook altijd even zoeken naar de ervaring die het beste bij u past. In welke mate de throat hit aanwezig is, hangt namelijk van een aantal factoren af. Om u een handje te helpen, omschrijven we hier 6 manieren om invloed uit te oefenen op de throat hit. Zo kunt u gaan voor een throat hit die het beste bij u en uw behoeftes past.

6 manieren om de throat hit te beïnvloeden

  1. Nicotine

   Als eerst is er de nicotine throat hit. Dit is de meest gemakkelijke throat hit om te herkennen en iedere damper die met nicotine dampt, zal hier bekend mee zijn. Hoe meer nicotine er in de e-liquid zit, hoe heftiger de throat hit zal zijn. Nicotine van goede kwaliteit zal onder in de keel en boven in de longen voelbaar zijn. De nicotine throat hit zal u herinneren aan de traditionele tabakssigaret. Bij deze throat hit geldt het principe: hoe hoger het nicotine gehalte, hoe meer de throat hit aanwezig is.

  2. Nicotine salts

   Toch vindt niet iedereen de throat hit die bij hoge nicotinegehaltes komt kijken prettig, terwijl men wel behoefte kan hebben aan een hoge dosering. Gelukkig is er voor deze mensen een oplossing bedacht: Nicotine salts. Door gebruik te maken van e-liquids gebaseerd op nicotine salts, kunt u hogere nicotine gehaltes dampen, zonder de heftige throat hit die daarmee gepaard gaat. Hoe dat precies zit, leest u hier.

  3. Propyleenglycol/plantaardige glycerine

   De meeste e-liquids bevatten propyleenglycol. Goede kwaliteit propyleenglycol geeft een throat hit die lijkt op een lichtere versie van de nicotine throat hit. Waar de nicotine hit langzaam door de hele keel gaat, geeft propyleenglycol een scherpe hit in de achterkant van de keel. Propyleenglycol kan ook een milde kriebel in de bovenkant van de keel geven.

   Er zijn mensen die gevoelig zijn voor propyleenglycol. Deze mensen zullen een vervelende kriebel achter in de keel ervaren, waar ze van moeten hoesten. Hoewel het hoesten na een paar dagen meestal vanzelf overgaat, kan deze ook vermeden worden door 100% plantaardige glycerine te dampen.

  4. Smaak

   Wat veel mensen niet weten, is dat ook de smaak van de e-liquid waarmee u dampt invloed heeft op de throat hit die u ervaart. Afhankelijk van de smaak, kan de throat hit mild of juist explosief zijn. De hit kan meteen merkbaar zijn, of juist heel slepend. In sommige gevallen kan de hit die u krijgt van de smaak zelfs meer voldoening geven dan de hit die u krijgt van een lage dosis nicotine.

   Om de throat hit een boost te geven, is menthol de beste keuze. Sommige dampers voegen zelfs extra menthol aan andere smaakjes toe om die extra verfrissende hit te krijgen bij het inhaleren. Citrus smaakjes hebben ditzelfde effect, maar dan in een wat lichtere vorm.

   Voor een wat subtielere hit kan er beter een donkerdere smaak gedampt worden. Denk hierbij aan koffie, tabakssmaak of juist de wat zoetere smaken als fruit, bakkerssmaken of romige smaken. Zure fruitsmaakjes zijn een uitzondering. Deze zorgen juist voor een extra throat hit bij het uitademen van de damp.

   Veel mensen kiezen hun smaakjes niet op basis van welke throat hit zij ervan krijgen, maar op basis van hoe ze smaken. Als u liefhebber bent van de wat zwaardere smaakjes, maar toch een fellere throat hit wilt, dan kunt u de throat hit reguleren door middel van de andere tips.

  5. Airflow

   Een andere manier om invloed uit te oefenen op de throat hit is het instellen van de airflow. De basisregel voor het instellen van de airflow is dat wanneer de airflow helemaal open staat, er een mindere throat hit zal zijn. Hoe dichter de airflow, hoe meer throat hit u zult ervaren. Dat is niet zo gek, want wanneer de airflow open staat, komt er meer lucht bij de damp. Op deze manier wordt de damp verdund en zal de prikkel in de keel minder aanwezig zijn dan wanneer de airflow meer gesloten is en u een geconcentreerde damp inhaleert.

   Een meer dichte airflow wordt vaak gebruikt om mouth to lung te dampen. Mouth to lung is de manier waarop de traditionele tabakssigaretten wordt rookt. Door de damp in de mond te verzamelen en dan in één keer de longen in te laten, ervaart u een goede hit.

   Met een open airflow kunt u de damp direct lung tot u nemen. Er komt dan meer licht mee en niet alle damp komt dan in één keer langs de keel. U zult met deze methode nog steeds een throat hit ervaren, alleen is deze niet zo op de keel gefocust. De throat hit zal beter voelbaar zijn bij het uitademen.

  6. Verander uw instellingen

   Als u een mod hebt, is het belangrijk om naar de instellingen te kijken. Dampen met de juiste instellingen zorgt voor een throat hit die aan uw behoeften voldoet. Met coils boven de 1 ohm en lage wattage instellingen zal de throat hit mild zijn. Zodra u gaat sub-ohmen met een hoger wattage, zult u merken dat de damp die u inhaleert warmer wordt. Hoe warmer de damp, hoe meer throat hit.

Conclusie

Zoals u hebt gelezen, zijn er veel verschillende manieren waarop u invloed kunt uitoefenen op de prikkel die u in de keel ervaart. Dat het nicotinegehalte van grote invloed is op de throat hit, weten de meesten wel. Maar dat er nog andere manieren zijn waarop de throat hit te beïnvloeden is, is voor u wellicht nieuw.

Voor een sterkere throat hit kunt u een liquid met een hoger nicotine- en PG-gehalte gebruiken. Zoete smaakjes of Citrus smaak zorgen eveneens voor een sterkere throat hit. Helemaal in combinatie met een verhoogd wattage. Hebt u liever een wat zachtere, subtielere throat hit? Dan kunt u het nicotinegehalte omlaag te brengen of gebruik maken van e-liquids die gebaseerd zijn op nicotine salts. Ook liquids met een hoger VG-gehalte en de direct-lung methode zijn in de regel wat zachter voor de keel.

In één keer de throat hit vinden die het beste bij uw behoeften past, is een lastige opgave. De mogelijkheden zijn ten slotte eindeloos. De enige manier om erachter te komen wat het beste aansluit op uw behoeften, is experimenteren en proberen. Probeer verschillende e-liquids, verschillende manieren van dampen en speel met de airflow en uw instellingen. Uiteindelijk geldt natuurlijk: smaken verschillen!

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee