6 manieren om te voorkomen dat u een verbrande smaak krijgt

Het kan iedere damper overkomen: een dry hit! Het moment dat er een vieze, verbrande smaak uit uw e-sigaret komt. Gelukkig ligt dat vaak niet aan dat de e-sigaret kapot is, maar aan verkeerd of onoplettend gebruik. Hoe dat komt en hoe u een dry hit kunt voorkomen? Dat leest u hier.

Hoewel ervaring leert, maakt iedere damper het wel eens mee: een dry hit! Het moment dat de wick van de coil verbrandt en er in plaats van de lekkere damp die u gewend bent, een vieze, verbrande smaak uit uw elektrische sigaret komt. Om te voorkomen dat dit gebeurt, is het belangrijk om te weten hoe een coil unit in elkaar zit en hoe het kan dat de wick in de coil verbrandt.

Een coil unit bestaat uit een wick met daaromheen een geleidende draad. De wick is een stukje katoen dat de e-liquid opneemt. De coil unit bevindt zich in het tankje van de e-sigaret. In datzelfde tankje zit ook de e-liquid. De wick van de coil unit absorbeert de e-liquid die in het tankje van de elektrische sigaret zit. Op het moment dat de batterij spanning afgeeft, warmt de coil unit op. De geleidende draad rondom de wick van de coil unit wordt dermate warm, dat de e-liquid verdampt. Deze damp kunt u vervolgens inhaleren.

Op het moment dat er te weinig e-liquid in de wick van de coil zit, is de wick te droog en kan het gebeuren dat in plaats van dat er e-liquid verbrandt, de wick verschroeit. Dit heeft een verbrande smaak als gevolg. Helemaal voorkomen zal niet altijd lukken. Zelfs de meest ervaren damper stuit nog wel eens op een dry hit. Maar er zijn gelukkig een aantal tips die er voor kunnen zorgen dat de wick van de coil in uw e-sigaret, te allen tijde verzadigd blijft. Daarom hier een lijstje met 6 manieren om een dry hit te voorkomen!

  • Let op: De coil unit is een verbruiksproduct. Het katoen in de coil neemt de e-liquid na veelvuldig gebruik minder goed op. Wanneer de smaak van uw e-sigaret minder of branderig wordt, dient u de coil te vervangen. Een coil unit gaat, afhankelijk van uw dampgedrag, ongeveer één tot twee weken mee.
 1. Prime de coil!

  Als u een nieuwe coil unit plaatst, is het van belang dat u de elektrische sigaret na het vullen geruime tijd laat staan, zodat de coil de kans krijgt om de e-liquid goed te kunnen absorberen. Dit wil echter niet altijd even goed lukken, waardoor het voor kan komen dat er al een verbrande smaak uit de elektrische sigaret komt bij de eerste paar trekjes die u neemt. De wick van de coil is dan simpelweg nog te droog, waardoor deze verschroeit.

  Een manier om dit op te lossen is om de coil unit van te voren te ‘primen’. Primen betekent niets meer dan dat u, voor u de coil unit plaatst, twee druppels e-liquid in de luchtgaatjes van de coil druppelt. Op deze manier helpt u de coil een handje met het absorberen van de e-liquid. Als u de coil vervolgens plaatst en deze in een gevuld tankje 15 minuten laat rusten, is de kans heel klein dat u een verbrande smaak zult ervaren!

 2. Stop met kettingdampen

  Niet alleen een nieuwe coil kan zorgen voor een dry hit, ook een coil waar u al een tijdje mee dampt, kan ineens dienst weigeren. U moet zich voorstellen dat iedere keer als u een trekje van uw elektrische sigaret neemt, een deel van de e-liquid die zich in de wick van de coil bevindt verdampt. De coil unit heeft dan een momentje nodig om nieuwe e-liquid te kunnen absorberen. Een paar trekjes achter elkaar nemen kan geen kwaad. Maar als u dit te veel doet, krijgt de coil unit niet de kans om voldoende e-liquid te absorberen. De wick van de coil unit wordt te droog en er is geen e-liquid meer om te verdampen. Door de warmte zal de wick verschroeien, wat als gevolg heeft dat de kans groot is dat u die vieze, kenmerkende smaak weer zult ervaren!

 3. Zet uw instellingen niet te hoog

  Het moge inmiddels duidelijk zijn dat de wick van de coil unit verbrandt op het moment dat deze te droog is en te weinig e-liquid bevat. Dit gebeurt niet alleen bij veelvuldig gebruik, maar kan ook voorkomen als de instellingen van uw elektrische sigaret te hoog staan. Wanneer u dampt op een hoger wattage, zal er per trekje dat u neemt meer e-liquid worden verdampt. Dit kan van invloed zijn op de coil unit. Deze moet bij hogere instellingen namelijk harder werken om de e-liquid opnieuw goed te kunnen absorberen.

  Op het moment dat de instellingen van uw e-sigaret hoog staan en u regelmatig een trekje neemt, kan het voorkomen dat de coil unit het absorberen van de e-liquid niet kan bijbenen. Hierdoor blijft de coil te droog, met als gevolg dat de wick verschroeit wanneer u een trekje neemt.

  Als u merkt dat de smaak van uw elektrische sigaret minder wordt, is het van belang om de coil unit de kans te geven om de e-liquid opnieuw goed te absorberen. Bij hogere instellingen kost dit echter meer tijd. Om te voorkomen dat de coil unit het absorberen van de e-liquid in combinatie met uw dampgedrag niet bij kan benen, is het daarom verstandiger om de instellingen van uw elektrische sigaret lager te zetten.

 4. Zorg dat de coil unit altijd in de e-liquid staat

  Voldoende e-liquid in uw tankje is de sleutel tot succes. Het is belangrijk dat de coil unit van uw elektrische sigaret te allen tijde in de e-liquid staat. Op deze manier zorgt u er voor dat de wick van de coil unit altijd voldoende e-liquid kan absorberen. Logisch, denkt u. Maar op het moment dat u uw elektrische sigaret niet rechtop vervoert, of wanneer uw tankje niet vol meer is, kan het zomaar gebeuren dat de coil unit niet meer volledig in de e-liquid staat en dat de wick van de coil langzaam droog trekt.

  De beste tip is om er simpelweg voor te zorgen dat de coil unit nooit droog staat en er voor te zorgen dat de luchtgaatjes in de coil unit altijd in de e-liquid staan. Zorg er dus ook voor dat het tankje van uw elektrische sigaret altijd op tijd wordt bijgevuld en dat u het tankje van de elektrische sigaret recht op bewaart! Eens de coil unit is verbrandt, kunt u deze niet meer gebruiken.

   • Let op: Een nieuwe coil unit geplaatst? Laat uw e-sigaret dan tien minuten rusten nadat u deze gevuld hebt. Zo kan de coil de e-liquid goed absorberen en voorkomt u een verbrande smaak.
 5. Gebruik een liquid met een hoger PG-gehalte

  Buiten de elektrische sigaret zelf, kan het ook de e-liquid zijn die er voor zorgt dat er het een en ander misgaat. E-liquid is in verschillende verhoudingen te krijgen. De basisbestandsdelen van e-liquid zijn propyleenglycol (PG) en plantaardige glycerine (VG). Vaak worden deze twee basisbestandsdelen gecombineerd. Het is echter zo dat VG een dikkere substantie betreft dan PG. Op het moment dat een e-liquid over een hoog percentage VG beschikt, moet de coil unit meer moeite doen om de e-liquid te kunnen absorberen. Is de e-liquid te dik voor de coil, dan kan deze de liquid niet goed absorberen. Dit heeft als gevolg dat de wick van de coil te weinig e-liquid bevat om te verdampen, wat weer als gevolg heeft dat de wick kan verschroeien.

  Gebruikt u e-liquid met een hoog VG gehalte en loopt u regelmatig tegen dit probleem aan? Dan is het raadzaam om te kiezen voor een e-liquid met een lager VG gehalte en een hoger PG gehalte. Uw coil en uw clearomizer zijn waarschijnlijk niet geschikt voor dikke e-liquids. Bent u toch erg gesteld op e-liquids met een hoog VG gehalte? Dan is het ook een optie om op zoek te gaan naar een clearomizer en coil unit die wél geschikt zijn om te dampen met een dikkere e-liquid.

 6. Maak gebruik van de temperature control functie

  Het regelen van de temperatuur van uw elektrische sigaret kan voorkomen dat het verdampen van de e-liquid zo snel gaat, dat de coil het absorberen van nieuwe e-liquid niet meer bij kan houden. Met een elektrische sigaret die over de temperature control functie beschikt, kan worden ingesteld tot welke temperatuur de coil unit maximaal wordt verwarmd. Op het moment dat de coil unit die temperatuur bereikt heeft, geeft de batterij geen spanning meer af. Op deze manier kunt u voorkomen dat de liquid sneller verdampt dan de coil unit bij kan houden.

  De temperatuur die u hebt ingesteld zal, wanneer u op de batterijknop drukt, redelijk snel bereikt worden. Als het tankje van uw e-sigaret weinig e-liquid bevat, zal de ingestelde temperatuur een stuk sneller worden bereikt dan als het tankje vol zit met liquid. Dat komt omdat de e-liquid verkoelend werkt. Als de e-liquid zich niet rondom de coil unit bevindt, blijft die ‘verkoeling’ achterwegen en is de opwarmtijd korter. Hier kan de elektrische sigaret uit opmaken dat het liquidniveau in de clearomizer laag is. De meeste temperature control MOD’s zullen op zo’n moment een melding geven en geen spanning afgeven. Het is dan van belang dat u de clearomizer vult met e-liquid.

  Houd er rekening mee dat deze melding ook kan worden weergegeven indien u snel achter elkaar trekjes neemt. De coil behoudt ook dan een hoge temperatuur, waardoor de maximale temperatuur sneller wordt bereikt.

Tot slot

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat u ondanks alle voorzorgsmaatregelen tóch een verbrande of vieze smaak ervaart. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen; u hoeft slechts een nieuwe coil unit te plaatsen. Vergeet daarbij niet ook de e-liquid te verversen! De vieze smaak wordt veroorzaakt door de coil, maar kan, ondanks dat u een nieuwe coil geplaatst hebt, in de e-liquid blijven hangen. Om de smaak zuiver te houden is het dus van belang dat u niet alleen de coil, maar ook de e-liquid ververst.

  • Let op: Om de smaak zuiver te houden is het van belang dat u niet alleen de coil unit, maar ook de e-liquid ververst!

Een elektrische sigaret is een apparaatje dat vol zit met kleine elektronica. Net zoals bij andere elektrische apparaten, is het belangrijk dat de e-sigaret met zorg wordt gebruikt om defecten en schade te voorkomen. Lees de handleiding op onze website dan ook aandachtig door. Hebt u alle tips en instructies opgevolgd, maar blijft u last houden van dry hits? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Neem gerust contact met ons op. De Rookwinkel.nl klantenservice staat op werkdagen van 9:00uur tot 18:00uur voor u klaar.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee